Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.07.2014 17:13:58

Tryzna za mrtvé z Afghánistánu

Tryzna za mrtvé z Afghánistánu

Naše země nyní oficiálně oplakává čtyři české vojáky, kteří zahynuli v Afghánistánu. Každá smrt je bolestivá a to zejména pro nejbližší, ale je třeba říci, že nejvíce by mělo bolet to, že to byla smrt zbytečná.

Naše země nyní oficiálně oplakává čtyři české vojáky, kteří zahynuli v Afghánistánu. Každá smrt je bolestivá a to zejména pro nejbližší, ale je třeba říci, že nejvíce by mělo bolet to, že to byla smrt zbytečná.

Stejně tak jako byla zbytečná i smrt dalších 5 českých vojáků v Afghánistánu, stejně tak jako byla zbytečná smrt dalších 15 vojáků, kteří zahynuli při českých vojenských misích v zahraničí od roku 1990 (celkem tedy 24).

Tito vojáci totiž nezahynuli při zajišťování bezpečí našich občanů, a je jedno, zda při obraně našeho území, případných teroristických hrozbách nebo při zásazích v době živelných katastrof. Zahynuli jako žoldáci při plnění agresivních plánů vojenského paktu NATO, EU, USA a jeho spojenců při pochybných zahraničních misích.

Otázka účasti našich vojáků v těchto misích však s sebou nepřináší jen riziko dalších mrtvých vojáků, ale i dopady další. Naše země se stala součástí seznamu světových četníků – agresorů, přičemž občas připomíná malého štěkajícího psa schovávajícího se za velkého pána. Tím se zvyšuje bezpečnostní riziko i pro občany naší země, přestože válečná dobrodružství „našich“ vlád ve své většině odmítají. Zároveň nás stojí účast v misích ročně několik miliard korun (v roce 2013 1,25 miliard Kč), které byly potřebnější jinde, obzvlášť v době krize. Že takovéto bojůvky nejsou v našem národním zájmu, o tom není ani pochyb. Tyto války nejsou ani v našem národním zájmu, ani v zájmu obyčejných obyvatel zemí agresorů nebo i zemí obětí.

Když byli žoldáci v posledních sto letech verbováni do desítek válek o nerostné suroviny, strategická území či odbytiště, měla mírová hnutí často značnou mezinárodní sílu, která ve svém důsledku znamenala i stažení vojáků z dobývaných území. Připomeňme si třeba válku ve Vietnamu. Za mír bojovali v řadách hnutí i dělnické a komunistické organizace.

Mohu být hrdý, že i dnes jsou komunisté aktivní součástí mírového hnutí. Že nesouhlasili s vysláním našich vojáků do zahraničních misí, že nesouhlasili s uvolňováním prostředků na vytváření sil rychlého nasazení, které by sloužily potřebám světovládců. Že pod hesly „Místo zbraní, štítů - statisíce bytů“ bojovali v parlamentu i na ulicích proti vstupu do NATO, proti novodobým válkám v Jugoslávii, Iráku, Afghánistánu, Líbyi, Sýrii a v dalších zemích. Že prosazují svět míru, rovnoprávnosti, spolupráce mezi národy a státy.

I to by mělo zaznít při vzpomínce na padlé vojáky, zhruba mé vrstevníky, kteří mohli mít značnou část života ještě před sebou. Kdo je tedy vinen za jejich smrt?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama