MUDr. Vít Kaňkovský

  • KDU-ČSL
  • Vysočina
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.07.2014 11:28:52

O další osud lesních školek budeme bojovat

O další osud lesních školek budeme bojovat

KDU-ČSL v žádném případě nechce a ani nikdy nechtěla rušení lesních mateřských školek. Uznáváme jejich význam jako možnou a v dnešní době žádanou alternativu klasických mateřských škol.

Poslední dobou se nejen na mě obrací rodiče ohledně podpory tzv. lesních mateřských školek. Sepisují se petice na podporu zachování těchto fungujících předškolních zařízeních. Úvodem bych chtěl všechny ujistit v tom, že KDU-ČSL v žádném případě nechce a ani nikdy nechtěla rušení lesních mateřských školek. Uznáváme jejich význam jako možnou a v dnešní době žádanou alternativu klasických mateřských škol.

Problematika lesních mateřských školek se v souvislosti s velmi bouřlivým legislativním procesem kolem zákona "o dětských skupinách" skutečně otevřel. Bohužel ani Ministerstvo práce a sociálních věcí ani další legislativní odborníci si při přípravě zmíněného zákona neuvědomili, že pokud bude přijat zákon o dětských skupinách, tak to přinese problém právě pro lesní mateřské školky. Na tento problém jsme byli upozorněni už v poměrně pokročilé fázi legislativního procesu, reagovala na něj Stálá komise pro rodinu, která jej zaznamenala. Někteří opoziční poslanci a z části i poslanci koaliční zřízení institutu dětské skupiny odmítali, přičemž KDU-ČSL, i další kolegové z koalice a někteří poslanci napříč stranami, naopak považují zřízení dětských skupin za potřebné a prospěšné. Tak jako někteří rodiče velmi rádi využívají pro svoje děti institutu lesní mateřské školky, tak mnozí jiní rodiče čekají na možnost umístit své děti do tzv. dětské skupiny, což potvrdily pilotní projekty- jedná se zejména o některé úřady a instituce  či podniky.

Poslanci za KDU-ČSL bojovali za to, aby problém lesních školek byl vyřešen už v rámci tohoto zákona, ale bohužel jsme - spolu s některými poslanci ANO a jednotlivci z dalších stran v této snaze zůstali osamoceni. Pak už zbývaly dvě možnosti - neschválit celý zákon nebo hledat kompromis. Zvolili jsme kompromis - tedy odložení povinnosti registrace pro lesní školky o 1 rok a vyžádali jsme si příslib paní ministryně  práce a sociálních věcí Mgr. Michaely Marksové, že se ihned bude její ministerstvo touto problematikou zabývat tak, aby do 1 roku byla tato nepříjemná situace, která ohrožuje další fungování lesních školek, vyřešena. Touto situací se zabýváme a budeme velmi intenzivně věnovat, aby byla v brzké době definitivně vyřešena.

V tomto týdnu jsem společně s předsedou poslaneckého klubu KDU-ČSL kolegou Mgr. Jiřím Miholou, Ph.D. , vysokoškolským pedagogem, absolvoval  schůzku s PhDr. Terezou Valkounovou, Ph.D., předsedkyní Asociace lesních mateřských školek, kde jsme jednali o dalším postupu k legislativní úpravě, která přinese jistotu další existence lesním mateřským školkám. Velmi nám v tomto úsilí pomohl postup kolegů v Senátu, kteří mj. iniciativou místopředsedkyně Senátu Mgr. Miluše Horské vrátili zmíněný zákon zpět do Poslanecké sněmovny s doporučeným pozměňovacím návrhem, který řeší uvedený problém s nejistotou další existence lesních školek. S tímto návrhem se ztotožňujeme a budeme pro něj hledat podporu i u poslanců jiných stran v Poslanecké sněmovně. Pevně věřím, že se to podaří, jsme připraveni pro to udělat maximum.

Vít Kaňkovský
poslanec a místopředseda Výboru pro sociální politiku PS PČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama