ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.07.2014 14:19:45

Středočeský hejtman a premiér Sobotka navštívili Berounsko

Středočeský hejtman a premiér Sobotka navštívili Berounsko

Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera navštívil ve čtvrtek 24. července 2014 Berounsko. Nejprve zavítal do Žebráku, poté se vydal do Zdic, Králova Dvora a cestu zakončil na radnici v Berouně.

Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera navštívil ve čtvrtek 24. července 2014 Berounsko. Nejprve zavítal do Žebráku, poté se vydal do Zdic, Králova Dvora a cestu zakončil na radnici v Berouně. Hejtmana doprovázeli poslanec Parlamentu ČR Richard Dolejš a náměstek středočeského hejtmana pro oblast financí Jiří Peřina. Části programu ve Zdicích a v Králově Dvoře se zúčastnil i nejvýznamnější host – premiér Vlády České republiky Bohuslav Sobotka.

Prohlídka rozestavěné silnice

První část cesty hejtmana Miloše Petery po Berounsku vedla do Žebráku, kde v těchto dnech pokračuje rekonstrukce silnice číslo II/117 Žebrák – Hořovice. „Spolu s rekonstrukcí je hlavním cílem projektu především rozšíření a narovnání této důležité silnice, po které vede hlavní přivaděč na dálnici D5 z Hořovicka a části Příbramska. Na této úzké a členité silnici v minulosti docházelo k vážným dopravním nehodám. Nová silnice významně zvýší bezpečnost provozu,“ vysvětlil náměstek středočeského hejtmana Jiří Peřina.

Rekonstrukce silnice Hořovice – Žebrák by měla stát celkem 44,5 milionu korun. Na stavbu získal Středočeský kraj dotaci z Regionálního operačního programu Střední Čechy ve výši 34,2 milionu korun. Dodavatelem stavby je firma Strabag. „Na místě jsme se přesvědčili, že stavba pokračuje bez problémů. Pokud vše půjde hladce, mohli bychom se dočkat i zkrácení termínu stavby, která by měla skončit do 31. října 2014. První motoristé by se mohli po nově opravené silnici svézt už na začátku října,“ doplnil středočeský hejtman Miloš Petera.

Návštěva ve Zdicích

Ze Žebráku vedla cesta hejtmana Miloše Petery, poslance Richarda Dolejše a náměstka hejtmana Jiřího Peřiny, do Zdic. Hosty nejprve přivítal starosta města Zdice Antonín Sklenář, poté se na zdické radnici konalo krátké pracovní jednání, kterého se zúčastnili i členové rady města Zdice a starostové obcí a měst z blízkého okolí. „Jednali jsme především o dopravě. Zabývali jsme se průtahem Zdic, který vede po krajské silnici II/605. V současné době zde město dokončuje rekonstrukci kanalizace. Seznámili jsme se také se záměrem na realizaci I. etapy obchvatu Zdic. A v neposlední řadě jsme jednali o projektu cyklostezky s názvem Po stopách českých králů, jejíž součástí by mohla být nová rozhledna na vrchu Knihov,“ informoval hejtman Miloš Petera. Investorem jak cyklostezky, tak i rozhledny Knihov, by měl být Středočeský kraj.

Hejtman Miloš Petera přítomným vysvětlil, že financování zmíněných projektů bude závislé na tom, jaké se podaří vyjednat podmínky čerpání pomoci z fondů Evropské unie v programovacím období do roku 2020 a kolik peněz bude mít Středočeský kraj k dispozici.

Beseda starostů obcí a měst s premiérem Sobotkou

Ve Zdicích se k hejtmanovi Miloši Peterovi a jeho doprovodu připojil premiér Bohuslav Sobotka. Po přivítání vzácného hosta následovalo zdvořilostní setkání premiéra a hejtmana s vedením města Zdice a starosty či jejich zástupci ze sousedních obcí a měst. V obřadní síni zdického městského úřadu se uskutečnila i krátká beseda, při které premiér Sobotka odpovídal představitelům samospráv na jejich dotazy. Starosty mimo jiné zajímalo, zda i nadále zůstanou v menších městech a obcích pobočky České pošty. „Rozhodně se rušit nebudou. Ale uvažujeme o tom, že provoz některých služeb na pobočkách České pošty by dotoval stát, podobně jako nyní dotuje provoz ztrátových linek Českým drahám,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka. Hejtman Miloš Petera starosty upozornil, že s představiteli České pošty je možné se také dohodnout na změně provozní doby jednotlivých poboček tak, aby co nejvíce vyhovovala občanům.

Poklepání na základní kámen nové školky

Následoval přesun všech hostů do Zahradní ulice ve Zdicích, kde se uskutečnilo slavnostní poklepání na základní kámen nové mateřské školy.

Firma Spektra Beroun, která vyhrála výběrové řízení, zde do poloviny března příštího roku postaví za 13,7 milionu korun novou mateřskou školu se dvěma třídami celkem pro 56 dětí. Středočeský kraj na akci přispěl částkou 10 milionů korun, zbylých 3,7 milionů činí spoluúčast města Zdice.

„Po dokončení dvou nových tříd zcela uspokojíme zájem všech rodičů ze Zdic, Černína a dalších obcí z okolí, kteří chtějí své tříleté a starší děti zapsat k nám do školky,“ konstatoval středočeský poslanec Parlamentu ČR Richard Dolejš, který je zároveň i místostarostou Zdic.

Premiér Bohuslav Sobotka pochválil, jak se město Zdice stará o své občany. Ocenil také velkorysý příspěvek od Středočeského kraje.

„Podpora obcí a měst je jednou z priorit, které jsme si ve Středočeském kraji dali do našeho programu. Celkem jsme už prostřednictvím středočeského fondu rozvoje měst a obcí přispěli na nejrůznější užitečné projekty přibližně 3 miliardy korun. Zejména podporujeme výstavbu a rozšíření mateřských a základních škol, neboť nedostatek míst v těchto zařízeních je jedním z velkých problémů našeho kraje. Děkuji Zdickým za kvalitní přípravu stavby a věřím, že se vše podaří v termínu a bez dalších nákladů řádně dokončit,“ řekl hejtman Miloš Petera.

Návštěva v Domově seniorů V Zahradách

Premiér Bohuslav Sobotka v doprovodu hejtmana Miloše Petery a dalších hostů zakončil návštěvu Zdic prohlídkou Domova seniorů V Zahradách. Ocenil pěkné prostředí, ve kterém zde jeho obyvatelé žijí. A poté potěšil jak klienty, tak i zaměstnance domova. „Zrušíme zdravotnické poplatky a zrušíme regulaci valorizace důchodů. To znamená, že důchody v příštím roce porostou až o pětinásobek částky, než o kolik se zvyšovalo letos. A také zvýšíme platy zaměstnanců v sociálních službách,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka.

Hejtman Miloš Petera premiéra i obyvatele Domova V Zahradách informoval, že Středočeský kraj se intenzivně připravuje na to, že od 1. ledna 2015 převezme kompetence v sociální péči. „Posílíme sociální péči i personálně tak, abyste se tu cítili co nejlépe. Na vás nejlépe poznám, zda se máte dobře,“ řekl klientům domova středočeský hejtman Miloš Petera.

Protipovodňová opatření na Litavce v Králově Dvoře

Předposlední zastávkou hejtmana Miloše Petery na cestě po Berounsku byl Králův Dvůr, kde si prohlédl nově dokončená protipovodňová opatření na říčce Litavce. Také sem zavítal premiér Bohuslav Sobotka a další hosté. Poslanec Parlamentu Richard Dolejš vzpomněl, jak před téměř deseti roky začal o výstavbě protipovodňových zábran na Litavce jednat. „Jsem rád, že se druhá část povedla realizovat a obyvatele Králova Dvora již přestane velká voda ohrožovat,“ řekl poslanec Richard Dolejš.

Celkem si protipovodňová ochrana města Králův Dvůr již vyžádala 250 milionů korun. Investorem stavby byl státní podnik Povodí Vltavy, dodavatelem byla společnost Metrostav. Město Králův Dvůr zajistilo projekt a územní řízení. A hlavně vykoupilo potřebné pozemky. „Stavba je plně funkční, o čemž jsme se přesvědčili v minulém roce. Tehdy ještě nedodělané hráze ochránily Králův Dvůr. Poprvé v historii Králova Dvora tak při povodni nebyl ani jeden dům pod vodou,“ konstatoval starosta Králova Dvora Petr Vychodil.

Jednání na berounské radnici o výstavbě silničního obchvatu

Cestu po Berounsku uzavřel hejtman Miloš Petera na radnici v Berouně, kam dorazil už bez premiéra Bohuslava Sobotky. Na berounské radnici jednali středočeský hejtman a jeho náměstek pro oblast financí Jiří Peřina se starostkou Berouna Šárkou Endrlovou, jejím zástupcem Ivanem Kůsem a starostou Králova Dvora Petrem Vychodilem o možné výstavbě obchvatu obou měst. „Myšlenku vybudovat silniční obchvat Králova Dvora a Berouna, který bude alternativou přilehlé dálnice a odvede z center obou měst tranzitní osobní a především nákladní dopravu, plně podporuji. V první fázi uzavřeme memorandum o spolupráci mezi Královým Dvorem, Berounem a Středočeským krajem. Poté necháme vypracovat projekt a budeme usilovat o získání peněz z evropských rozvojových fondů, aby se tato užitečná stavba mohla stát realitou. Problém je, že zatím neznáme podmínky, za nichž bude možné evropskou pomoc v dalším období čerpat, ani objem prostředků, které půjdou z nových fondů do oblasti dopravy,“ řekl o jednání na berounské radnici hejtman Středočeského kraje.

Cesta na Berounsko byla pro hejtmana velmi přínosná

Závěrem hejtman zhodnotil celý výjezd. „Cesta na Berounsko byla pro mě velmi přínosná. Na místě jsem měl příležitost přesvědčit se, jak pokračuje rekonstrukce krajské silnice od dálnice do Hořovic. Měl jsem možnost hovořit se starosty obcí a měst. Vyslechl jsem, co je trápí a jak jim Středočeský kraj může pomoci. Radost mi udělalo setkání s obyvateli zdického domova seniorů i nově dokončené protipovodňové hráze v Králově Dvoře. Již teď se těším na novou školku ve Zdicích. Především ale moc děkuji panu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, že si udělal čas, zavítal do našeho kraje a zúčastnil se části výjezdu na Berounsko. Velmi si toho vážím,“ řekl hejtman Miloš Petera.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama