David Štěpán

  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.07.2014 12:34:48

Občanská kandidátka by měla být protiváhou politických figurek.

Občanská kandidátka by měla být protiváhou politických figurek.

Zabraňme společně ve volbách 2014 tomu, aby Prahu dál řídili trestně stíhaní či dokonce obžalovaní politici, kmotři, developeři a politické figurky.

1/ Kdy a jak strana DOMOV vznikla?

Strana vznikla v roce 2003. V roce 2007 byla přejmenována na SDŽ a v letošním roce změnila název na DOMOV, což byl ostatně název zvažovaný již v roce 2007.

2/ Zdali můžete zdůraznit osobnosti s DOMOVem spojené?

DOMOV staví v nadcházejících volbách zhruba 70 kandidátek v městech a obcích celé České republiky. (Praha, Pardubice, Hradec Králové, České Budějovice, Zlín, atd.) Na kandidátkách najdete celou řadu zajímavých osobností. Například v Olomouci JUDr. Jan Rytíř, v Kmetiněvsi autor kmetiněvské výzvy starosta Luděk Kvapil a další. Na našich kandidátkách je řada zajímavých osobností, ale DOMOV je stranou, která dává především možnost kandidovat nezávislým kandidátům. Vždy jsme byli otevření všem lidem, kteří se nechtějí stát členy politické strany, ale chtějí pracovat pro své spoluobčany. Proto na našich kandidátkách naleznete většinu lidí bez politické příslušnosti, chcete-li tedy nezávislých.

3/ Jak jste přišli na nápad s losovačkou kandidátů - a v té souvislosti, jestli se neobáváte neznámých jmen, které se takto mohou dostat do popředí

Chceme-li probudit lidi z letargie a nabídnout jim, aby sami vzali osud svůj, svých obcí a měst do vlastních rukou, nemůžeme kandidátky sestavit jinak, než povolat na pomoc náhodu, tedy losování. Je to spravedlivé, nezmanipulovatelné a hlavně tak zabráníme tomu, aby nám na kandidátky nějací lobbyisté, kmotři a lotři dosadili nějaké své figurky. Podle Ústavy a podle Listiny základních práv a svobod jsou si všichni občané rovni a každý má právo se ucházet o funkci zastupitele. Ale jak jinak toto právo naplnit, když v Praze byste museli sesbírat podpisy zhruba 70 000 občanů, abyste vůbec mohli postavit občanskou, tedy nestranickou, kandidátku. A jestli se neobávám „neznámých“ jmen? Naopak, právě takové lidi chceme oslovit, aby kandidovali. Nechť jsou na radnicích městských částí i v Zastupitelstvu hlavního města Prahy konečně skuteční občané a ne loutky partajních sekretariátů a různých podivných zájmových skupin. Ptáte-li se na inspiraci, pak do určité míry by to mohla být v Itálii velmi úspěšná strana Hnutí pěti hvězd Beppe Grilla, které získalo čtvrtinu všech hlasu v předčasných parlamentních volbách, nebo „Nejlepší strana“ Jón Gnarra, která zvítězila v komunálních volbách v Reykjavíku a komik Gnarr se stal starostou hlavního města Islandu. A to je myslím jasná odpověď na otázku, zda se bojím „neznámých“ jmen. Já ne, ale měli by se bát ti desetkrát recyklovaní „profesionální“ politici, kteří se na pražské radnici střídají jak apoštolové na pražském orloji.

4/ Kolik lidí jste touto cestou již získali?

K dnešnímu dni je to již několik stovek kandidátů a každý den přibývají další. Věříme, že postavíme pokud možno plné kandidátky v celé Praze.

5/ Pakliže jste na to již neodpověděl u první otázky: kde všude hodláte kandidovat?

Již jsem odpověděl

6/ K Praze: budete se chystat na magistrát a městské části? Pokud ano, na jaké?

Naší ambicí je postavit kandidátky nejen do Zastupitelstva hlavního města Prahy, ale i do zastupitelstev městských částí Prahy. 

7/ Jak hodnotíte primátora Hudečka?

De mortuis nil nisi bene. Tedy i o politických mrtvolách. Když přijedete do Olomouce a nedáte si pozor na pražskou výslovnost, dívají se na Vás často docela nevraživě. „Co nám tu blafe křopan jakýsi.“ … A vědí vůbec na Hané, že nám tu v Praze bačuje jejich rodák?

8/ Jak pohlížíte na boj uvnitř ANO, z něhož vznikli demokraté Jana Kasla?

Copak to ještě někdo sleduje? Já ani nevím, že Jan Kasl se chce zase jak deus ex machina zjevit v nové partaji. Asi mu praskla voda. Ale vážně. Moje prababička vždycky říkávala, že drzé čelo je lepší než poplužní dvůr. Jako kluk jsem tomu moc nerozuměl, ale asi na tom něco bude. Jen doufám, že lidi mají lepší paměť než tihle političtí harcovníci.

9/ S jakým výsledkem v Praze byste byli spokojení?

Budeme spokojeni s takovým volebním výsledkem, který nám umožní začít měnit Prahu z města ovládaného lobbyistickými skupinami na město, které budou řídit sami občané Prahy. Jestli k tomu bude stačit 15% hlasů nebo 30%, to nevím. Poslední 4 roky bohužel prokázaly, že ty tři velké strany jsou schopné se dohodnout v jakémkoliv uspořádání, jen když si pěkně rozdělí místečka v dozorčích a správních radách městem zřizovaných podniků.

10/ Jaké náklady na kampaň budete mít?

Nebude to ani o korunu více, než kolik prostředků dokážeme na kampaň získat od našich příznivců. Stejně jako nechceme zadlužovat Prahu, nebudeme si ani ve volební kampani žádné peníze půjčovat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama