Ing. Jaroslava Pokorná Jermanová

  • ANO 2011
  • Středočeský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.08.2014 19:59:00

Ukrajina je i naše věc

Ukrajina je i naše věc

Malajsijské letadlo sestřelili Rusové, Ukrajinci, proruští separatisté, ozbrojenci, rebelové, ruští nacionalisté, ukrajinští nacionalisté, americké tajné služby, Putin … člověče, vyber si.

Důkazů nalezneš ke každé variantě spoustu. Odposlechy někoho, nevíš koho, fotografie jakýchsi raket, o nichž nevíš, ze kdy a odkud jsou, jestli odjíždějí nebo přijíždějí a kam. Každý věří, čemu chce. Stejně tak verze o událostech na Majdanu atd. Ale pozor, oficiální „politicky korektní“ a v médiích přípustná verze je u nás vždy jen jedna!

Jak se v tom vyznat? Jak nepodlehnout mediální masáži, neztratit se v informační mlze, neohluchnout v dezinformačním šumu? Jak nepodlehnout tezím o „humanitárním bombardování“, kdy raketami jsou na východě Ukrajiny odstřelovány civilní čtvrti? Jak reálně podpořit snahy o jednotnou demokratickou Ukrajinu tváří v tvář tisícům lidí v uprchlických táborech?

Jedinou cestou je pečlivě věci studovat kritickým rozumem. Ukrajina za to stojí. Je i významnou součástí našich – českých dějin.

Na Ukrajině dlouho žila velká česká menšina, která se velmi zasloužila jak o podobu dnešní Ukrajiny, tak o náš stát. Migrace Čechů na území dnešní Ukrajiny (tehdy, samozřejmě, Rusko) začala před třemi sty lety. Masově se Češi stěhovali na Ukrajinu v druhé polovině a na konci 19. století. Za zemědělskými kolonisty následovala inteligence – obchodníci, vědci, odborníci nejrůznějšího zaměření, učitelé, hudebníci, umělci a také podnikatelé, inženýři, technici a kvalifikovaní řemeslníci a pracovníci. Česká a slovenská migrace v tehdejším Rusku čítala před první světovou válkou na sto tisíc lidí.

Byli to právě Češi, kteří se podíleli na vybudování základů ukrajinského průmyslu a dalších odvětví včetně bankovnictví. Následovníci bývalých českých továren fungují často dodnes. Třeba základ ukrajinského gramofonového průmyslu Jindříškova továrna Extrafon. Nebo dopravně strojírenský závod Česká vozovka. Křivánkova a Greterova strojírna a slévárna, která byla přímým konkurentem Škodových závodů a ještě donedávna pod názvem Bolševik patřila k předním průmyslovým podnikům i ve světovém měřítku; dnes z průmyslového koncernu nezbylo nic. Ungermannovy a Nejedlého Slévárny kujné slitiny jsou předchůdcem dnešního ukrajinského strojírenského gigantu ATEK. Dnešní Kyjevský závod automatiky G. I. Petrovského je bývalá fabrika Auto inženýra Homoly. Strojírna Františka Paula se dnes jmenuje Radar … Vondrákův hotel Praha stojí v Kyjevě také dodnes.

Jen v Kyjevě do roku 1918 měli Češi školu, divadlo (kde hrál Zdeněk Štěpánek) se dvěma divadelními soubory, vlastní časopisy (kam psal Jaroslav Hašek), pěvecký sbor, řadu spolků, působil zde Sokol, knihovna, kavárny … a dokonce tu Češi měli vlastní park, který založili, jmenoval se Stromovka.

V Kyjevě bylo založeno Čechy zde žijícími české vojsko, později nazývané Československé legie. Dokonce ještě dříve, nežli byla vypovězena válka Rusku, Ruský car souhlasil se založením českých jednotek. Ty se vyznamenaly na ruské frontě od začátku 1. světové války. Československé legie se pak staly jedním z hlavních pilířů vzniku Československa.

O období, kdy tzv. Podkarpatská Rus, neboli Zakarpatská Ukrajina patřila pod Československý stát, není ani nutné hovořit. Bylo to období vzrůstající prosperity a rozkvětu této oblasti.

Pro představu, dokonce ještě v roce 1947, po obrovských vlnách brutální nacistické a stalinské genocidy jen na Volyni, což je malá oblast v severozápadní části Ukrajiny, žilo 40 000 Čechů v 638 obcích, z nichž mnohé byly ryze české.

Ukrajině se dařilo vždy, kdy nikdo nikoho nekádroval, zda je Ukrajinec, Čech nebo Rus. Kdy vedle sebe stál hotel ruského a českého podnikatele a vzájemně si ho nepodpalovali, kdy české strojírny zaměstnávaly vedle Čechů i tisíce Ukrajinců. Kdy v kyjevské Stromovce se hrálo české divadlo.

Nejhorší pro Ukrajinu byly doby, kdy bolševici zdecimovali „české“ fabriky, kdy většinu Čechů poslali do koncentráků nebo postříleli jako „cizácké“ špiony.

Nejhorší byly doby, kdy německé jednotky vypalovaly české vesnice, kdy u Kyjeva v rokli zvané Babij Jar - jen pár kilometrů od Majdanu, kde si dnes otevřeně kdosi troufá nosit nacistické symboly – nacisté zmasakrovali na 100 000 „Jiných“ – Židů, Romů, Ukrajinců, Rusů, Čechů … Nejhorší doby byly pro Ukrajinu, kdy se hlásal nacionalismus a nesnášenlivost.

Dodnes žijí na Ukrajině tisíce Čechů. Podle sčítání z roku 2001 se jich hlásí k naší národnosti 5912. Podle střízlivých odhadů zde žije nejméně 20 000 Čechů.

Pracuje tu na dvacet národnostně kulturních spolků. Když začaly ukrajinské události, prosily nás mnohé české rodiny o pomoc. Nedařilo se jim dobře. Byli vystaveni i atakům ukrajinských nacionalistů. Na rozdíl od Polska nebo Maďarska, kde se o své krajany postarali, jsme nepomohli nikomu. Nestálo by nás to skoro nic. Jen projevit zájem. Zeptat se. Naše společné ukrajinsko-české dějiny za to stojí. Stojí za to se ptát, porovnávat, zamýšlet se.

Jaroslava Jermanová, Předsedkyně ANO Středočeského kraje

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama