ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.08.2014 19:46:31

VZP přislíbila kraji konec škrtů v úhradách za lékařskou péči

VZP přislíbila kraji konec škrtů v úhradách za lékařskou péči

Dramatické škrty v úhradách za lékařskou péči, které před dvěma lety v důsledku restriktivní úhradové vyhlášky bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera, připravily osm jihočeských nemocnic celkem o více než 300 miliónů korun, by měly být minulost

Stabilitu úhradové politiky v příštích letech přislíbili na úterním jednání v Českých Budějovicích vedení Jihočeského kraje zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

„Velice děkuji za příslib toho, že úhradová vyhláška pro rok 2015 bude mít pozitivní dopad na financování zdravotnictví, nikoli jako v minulých letech, kdy razantní změny velmi negativně ovlivnily hospodaření nemocnic,“ uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola, který apeloval na VZP, aby nové úhradové vyhlášky byly v budoucnu předvídatelné pro lékaře a ekonomy jednotlivých nemocnic a ty tak mohly poskytovat své služby pacientům na velmi vysoké úrovni jako dosud.

Předseda Správní rady VZP a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek v této souvislosti řekl, že Všeobecná zdravotní pojišťovna jako „nejsilnější hráč“ v této oblasti, bude potřebám krajů přikládat zásadní váhu při jednání o podobě úhradových vyhlášek. Současně ocenil snahu kraje na dosažení společné dohody.

„Jihočeské zdravotnictví považuji za příklad stabilního a dobře řízeného systému. Potvrdili jsme si, že dohody, které jsme učinili po mém nástupu do funkce na přelomu roku 2012 a 2013, o tom, že budeme kooperovat, a že názor kraje bude rozhodující při konstrukci sítě zdravotnických zařízení v Jihočeském kraji, jsme naplnili. Shodli jsme se, že neexistují žádné zásadní problémy, které by bylo nutno řešit a že managementy nemocnic na území regionu i pojišťovna hodnotí tuto spolupráci velmi kladně,“ konstatoval generální ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

První náměstkyně jihočeského hejtmana Ivana Stráská připomněla, že nyní budou pokračovat jednání především o dorovnání úhrad za poskytnutou lékařskou péči v loňském roce a o úhradách péče v lůžkových sociálních zařízeních na území kraje.

VZP se bude snažit motivovat mladé lékaře v odlehlých oblastech

Kromě úhradové vyhlášky byl druhým hlavním tématem diskuse hrozící úbytek praktických lékařů v odlehlejších oblastech. Řada z nich se totiž blíží důchodovému věku a není, kdo by je nahradil. A to nejen na jihu Čech, ale v celé republice.

„Blíží se doba, kdy zřejmě na některých místech budou chybět praktičtí lékaři.  Proto jsem rád, že si VZP tento problém uvědomuje. Pan generální ředitel Kabátek mi potvrdil, že jej hodlá řešit,“ uvedl Zimola.

Kabátek hejtmanovi slíbil, že v brzké době vypracují analýzu, na jejímž základě zmapují tzv. bílá místa, kde nedostatek praktických lékařů hrozí. Zároveň také sdělil, že se VZP bude snažit v těchto lokalitách motivovat nově nastupující lékaře, zejména finančně. „Je nutné říci, že aby lékaři do poměrně odlehlejších míst za prací šli, musejí mít jistotu, že si tam dostatečněvydělají,“ zdůraznil Zimola.

Jihočeský kraj přislíbil, že VZP s mapováním výše uvedených lokalit pomůže, protože má o této situaci lepší přehled.

V současné době vlastní Jihočeský kraj osm nemocnic, všechny jsou akciovými společnostmi. Nemocnice České Budějovice, Český Krumlov, Dačice, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice, Strakonice a Tábor mají vlastní právní subjektivitu a zabezpečují poskytování zdravotnických služeb v jihočeském regionu. Jejich jediným akcionářem je Jihočeský kraj. Páteřní nemocnicí celého systému jihočeských nemocnic je Nemocnice České Budějovice, jako centrum vysoce specializované medicínské péče v regionu.

Ročně je v nemocnicích stoprocentně vlastněných Jihočeským krajem hospitalizováno více než 130 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 62 tisíc operačních zákroků a 2,03 milionu ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Loni se zde narodilo 6 270 dětí. Nemocnice mají průměrně celkem 6 150 zaměstnanců a jsou tedy největším zaměstnavatelem v Jihočeském kraji.

V posledních šesti letech nemocnice investovaly do svého rozvoje celkem více než 3,4 miliardy korun. Loni dosáhly celkového ročního obratu 6,4 miliardy korun, čistý zisk za rok 2013 pak činil 37 milionů. Zisk používají na další investice do svého rozvoje.


,
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama