Václav Lysák

Člen OV KSČM Zlín
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.08.2014 18:14:34

Chystá se novela zákona 20/1987 Sb. o památkové péči

Chystá se novela zákona 20/1987 Sb. o památkové péči

Zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček se domnívá, že stát by měl ze svého uhradit náklady na nejnutnější opravy nejohroženějších památek. A ty následně žádat po vlastníkovi. Pokud nebude mít vlastník peníze, je možné památku vyvlastnit.

Jsem velmi rád, že se chystá novela zákona 20/1987 Sb. o památkové péči.Protože zákon v tomto znění, ještě nepočítal se soukromým vlastnictvím, což po roce 1989 vedlok mnoha problémům, které přetrvávají dodnes.V současné době je na seznamu nejvíce ohrožených památek celkem 742 nemovitostí.Mimo jiné mezi ně patří i pivovar Brumov, o kterém jsem před časem psal, a který se nachází v našemměstě - Brumově-Bylnici.V případě schválení novely zákona, by to byla šance i pro něj. A myslím, že jediná.V současné době je totiž ve špatném stavu, vlastník o něj příliš zájem nemá.Řešení současného stavu pivovaru, máme též v programu do podzimních komunálních voleb, kde budepatřit mezi naše priority.Tak a teď se vrátím zpátky k věci. Vedení NPÚ(Národní památkový ústav) však prohlásilo, že zabavené památky nebude chtít mít ve své péči.Jejich prohlášení však nerozumím. Nedokážu si jej vysvětlit, proč by zabavené památky chtěli převést pod Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Od čeho potom máme NPÚ? Proč mají v názvu "památkový",když o památky nemají nebo nebudou mít zájem?Osobně mi to přijde, jako kdyby si NPÚ nechtělo přidělávat starostí. Teď zde uvedu citaci z mého článku: Osud pivovaru v rukou občanů.  Tam jsem řekl, že "Národní památkový ústav je institucí samou pro sebe" A jak to tak vypadá, moc jsem se neminul.Nevím, co patří mezi priority NPÚ, ale památky to nejspíš nejsou.Stačí uvést příklad lázní Kyselka.Zde, by bez častých urgencí Asociace pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR (ASORKD) lázně úplně zanikly.NPÚ, by jsi mohlo vzít z ASORKD příklad, protože oni mají všechny atributy, které má památkář a celkově taková instituce mít. Jen namátkou: dravost, vytrvalost a celkově komunikaci atp. Tohle všechno NPÚ chybí. Např. územní pracoviště v Kroměříži. Zde, když pošlete podnět ohledně památky, tak "jenom" 6. měsíců čekáte na odpověď, kde vás v pěti řádcích odbudou, že podají podnět na Odbor školství, -památkové péče do Val. Klobouk. Tímto je pro ně věc uzavřená a dál se s Vámi nebaví... Ale to jsem už trochu odbočil.Ještě bych se rád vyjádřil k sankcím, které jsou na vlastníky památek uvalovány.Příliš nepodporuji, řešení havarijního stavu památek sankcemi. Já vím, že v určitých případech jsou nevyhnutelné, ale na druhou stranu ještě seberou i peníze, které mohl investovat do památky. Finance ze sankcí, nebo jestli chcete pokut se utopí ve státním rozpočtu a nakonec zjistíme, že památka vypadápořád stejně.V neposlední řadě jde také o soudní "tahanice", při kterých se obě strany brání. A když soudní proces skončí (někde jsou to i léta viz. chráněný dům ve Strachoticích na Znojemsku ), tak je památka už v takovém stavu, že jí nikdo nepomůže. Vždyť jen tento rok přišlo o statut ,,památkově chráněný´´ již 28 nemovitostí, a to proto, že svým velmi špatným stavem přišly o to, čím byly tak unikátní.
Václav Lysák
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama