Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.08.2014 12:49:43

Prezident Zeman odhaluje záměry ČNB a diktuje vládě, jak má vypadat rozpočet

Prezident Zeman odhaluje záměry ČNB a diktuje vládě, jak má vypadat rozpočet

Včera se prezident Miloš Zeman opřel do České národní banky (ČNB) a uvedl, že k faktické devalvaci koruny došlo vloni v listopadu proto, aby ČR nemohla přejít na euro a bance tak neubyla část pravomocí, které by přešly na Evropskou centrální banku.

Dále také uvědomil vládu, že pokud růst investic nebude vyšší než růst spotřeby obyvatel a ten nebude vyšší než růst vládních výdajů, bude vetovat návrh zákona o státním rozpočtu.

Je pravda, že rozhodnutí bankovní rady v čele s guvernérem ČNB Singerem vloni v listopadu prospělo pouze velmi malé části obyvatel České republiky, a zbytek jej nepříjemně pocítil – a právě nyní při koupi zájezdů do ciziny a výměně korun za zahraniční měnu – pociťuje na svých peněženkách, a že díky této skutečnosti si člověk o intervenci na oslabení koruny může myslet leccos. Jedno z vysvětlení je i to, které včera nahlas vyslovil prezident Zeman. Ať je to, jak chce, rozhodnutí ČNB, díky kterému hodnota koruny vůči euru klesla o 7 – 8 %, nebylo jistě z nejlepších, které ČNB učinila a napříště by měla volit jednak rozumnější a jednak levnější řešení pro daňové poplatníky.

Ovšem co se týká Zemanových ultimát ohledně rozpočtu, s tím se ztotožnit rozhodně nemohu. Zdá, že prezident Zeman pozapomněl, že zde máme parlamentní, nikoli prezidentský systém, a že tedy k tomu, aby vládě diktoval, parametry rozpočtu, nemá podle platné ústavy pravomoci.

Jiří Paroubek, expremiér a předseda strany LEV 21

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama