Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.08.2014 12:51:19

Středočeský kraj se zapojí do oslav narození Karla IV.

Středočeský kraj se zapojí do oslav narození Karla IV.

Rada kraje projednala 25. srpna zapojení Středočeského kraje do oslav 700. narození největšího Čecha, Karla IV., které si připomene Česká republika v roce 2016.

Rada kraje projednala 25. srpna zapojení Středočeského kraje do oslav 700. narození největšího Čecha, Karla IV., které si připomene Česká republika v roce 2016.

„Celonárodní oslavy pod záštitou řady osobností, mimo jiné prezidenta republiky, předsedy vlády, ministra kultury, školství, místního rozvoje a zahraničí budou probíhat od roku 2014 do roku 2017. Jsem rád, že Středočeský kraj, který je s Karlem IV. spojen dost výrazně, se do oslav také zapojí,“ řekl radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

Nositelem projektu je Spolek Otec vlasti Karel IV., který je iniciátorem oslav a členem prestižní Národní komise, která výročí na národní úrovni zaštiťuje a koordinuje. Spolek spolupracuje i s mnohými odbornými institucemi jako je Akademie věd nebo Národní památkový ústav.

„Středočeský kraj si připomene Karla IV. nejen přes své kulturní instituce, ale chce poskytnout i určitou finanční podporu oslavám v rámci rozpočtu roku 2015.“ dodal Štefek.

Přípravy národních oslav 700. výročí narození Karla IV. zahájila v květnu 2014 Národní komise sdružující mimo jiné předsedy obou komor Parlamentu ČR, předsedu vlády, zástupce Akademie věd ČR, rektora Univerzity Karlovy, církevní představitele a další přední osobnosti českého veřejného života. V rámci oslav proběhne řada celostátních a několik stovek menších akcí.

První z realizovaných akcí byla odstartována 15. června na Karlově náměstí v Praze, kde vyrostla zeď Otce vlasti, kam kolemjdoucí mohli psát své životní cíle. Datum nebyl zvolen náhodně, ale přesně 700 dnů před 700. výročím narození českého krále v květnu 2016. Po červenci putuje zeď po dalších městech, které se do projektu 700. výročí narození Karla IV. zapojily.

V rámci projektu vzniknou i aktivity, které bude možné využít dlouhá desetiletí – dokumentární pořady, putovní výstavy, multimediální encyklopedie a celovečerní film. Informace o aktivitách je možné nalézt na stránkách www.otecvlasti.eu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama