Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.08.2014 6:57:30

Roubený dům č. 168 se vrátí do Štramberka

Roubený dům č. 168 se vrátí do Štramberka

Rada kraje schválila 25. srpna bezúplatný převod roubeného domu čp. 168 z majetku kraje do vlastnictví města Štramberk.

Rada kraje schválila 25. srpna bezúplatný převod roubeného domu čp. 168 z majetku kraje do vlastnictví města Štramberk.

„Stavební konstrukce domu byla získána v roce 1978 do sbírek Regionálního muzea v Kolíně, které dle nové koncepce dostavby Muzea lidových staveb v Kouřimi nemá pro dům využití. Skanzen v Kouřimi je totiž zaměřen na střední, východní a severní Čechy. Domek tedy vrátíme zpět, kde doplní tamní městskou památkovou rezervaci.“ komentoval převod radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

Městskou památkovou rezervaci ve Štramberku v okrese Nový Jičín tvoří lidová architektura valašských roubených chalup z 18. a 19. století – zejména tzv. Horní a Dolní Bašta. Nejkrásnější tradiční chaloupky – roubenky – zdobí Jaroňkovu uličku, které se říká také štramberská „Zlatá ulička“.

Město má záměr z původního obytného domu čp. 168 zřídit školní třídu nebo turistické infocentrum. Zatím je konstrukce domu pečlivě rozložená ve skladu kolínského muzea.

foto ilustrativní - z výstavy lidových staveb na Bělsku

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama