Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.08.2014 21:54:32

Ministr zemědělství vyhlásil válku obchodním řetězcům a já bych rád připojil

Ministr zemědělství vyhlásil válku obchodním řetězcům a já bych rád připojil

Projev prezidenta republiky na zahájení výstavy „Země živitelka 2014“

Vážený pane primátore, vážený pane ministře zemědělství, vážený pane řediteli,

myslím si, že při těchto příležitostech je hrozně málo, když nějaký politik řekne: „Já mám zemědělství rád, já podporuji zemědělce,“ a neřekne nic konkrétního. Pojďme si tedy místo vznešených slov říci, co se díky nové vládě za uplynulé období podařilo.

Myslím si, že se podařily minimálně dvě věci. Zemědělcům byla vrácena zelená nafta, kterou předpředminulá vláda zrušila v rámci omezujících opatření zaměřených prakticky vůči každému odvětví hlavního hospodářství. Myslím si, že je to logické, protože zemědělské stroje jezdí po silnicích minimálně, nezatěžují tak dopravní infrastrukturu a je jenom spravedlivé, že naftu mají levnější.

Druhá věc, která mě zajímá, mimo jiné proto, že mám rád Vysočinu a Vysočina je kraj brambor a kamení. A na Vysočině se snížila plocha brambor za poslední období o devadesát procent a celostátně o osmdesát procent. Myslím si, že je to ostuda. Chtěl bych poděkovat panu ministru zemědělství, že zjednal nápravu, pokud jde o podporu této mnou oblíbené plodiny, nejlepší je s máslem a pažitkou.  Nejenom brambory na škrob, ale i konzumní brambory budou mít od nynějška tuto podporu. Dovážet egyptské brambory z Nilu, který se stal do jisté míry stokou, znamená určité zdravotnické riziko, zatímco brambory z Vysočiny i odjinud jsou daleko kvalitnější. Doufám, že zde není egyptský velvyslanec.

A konečně třetí věc, která nás ještě čeká. Pan ministr zemědělství v jednom rozhovoru vyhlásil válku obchodním řetězcům a já bych se svojí pomocnou divizí k této válce rád připojil. Vzpomínám si na období, kdy mi před několika lety prezidenti agrární a potravinářské komory předali tabulku, jaká je zisková marže obchodních řetězců dnes a jaká byla před patnácti lety. Abych Vás dlouho nezdržoval, tak u rohlíku byla zisková marže před patnácti lety 17 % a dnes je 63 %. Totéž se v bledě modrém týká ostatních komodit.

Šedesát tři procenta doslova varují. „Kdo z Vás to má?“ abych citoval jednoho polozapomenutého politika. Kdo z Vás má 63 % zisku? A to do toho nepočítám ještě zápisné, nepočítám do toho regálné, nepočítám do toho další omezení, kterým jsou vystaveni jak zemědělští komoditní výrobci, tak potravináři. Všude v okolních státech jsou obchodní řetězce domácí a podporují i odbyt domácích zemědělských výrobků. U nás je jediný obchodní řetězec, který je domácí. Je to COOP, bývalá Jednota, která má asi 2500 prodejen. A já bych si, pane ministře, velmi přál, aby Vaše a moje válka proti obchodním řetězcům a proti neuvěřitelně vysokým ziskům těchto řetězců skončila úspěšně, tedy tak, aby se tento zisk rozumně přerozdělil mezi zemědělské prvovýrobce, potravináře a obchodníky.

Doufám, že až sem přijdu za rok, protože už jsem tady asi po desáté, takže budeme moci říci, že tuto válku se podařilo vyhrát.

Děkuji Vám za Vaši pozornost.

Miloš Zeman, prezident České republiky, České Budějovice, 28. srpna 2014

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama