Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.08.2014 10:44:07

Co by opravdu zvýšilo prestiž naší armády

Co by opravdu zvýšilo prestiž naší armády

V souvislosti s ukrajinskou misí se začíná hovořit o znovuzavedení povinné základní služby. Přitom se zapomíná, že tato diskuse již proběhla v době, kdy ČR vstupovala do Severoatlantické aliance a kdy spustila reformu naší armády. Namísto řešení akut

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Vláda brzy předloží Parlamentu ČR návrh na působení AČR v zahraničních operacích. Hovoří se dokonce o našem zapojení na Golanských výšinách, jako o prestižní akci. Nicméně si dovolím k navrhovaným záměrům MO několik připomínek.

Za prvé, jsem dlouhodobým kritikem toho, jak naše armáda pracuje v praxi s termíny kontingent či úkolové uskupení. Namísto jako striktně operační nástroj používá naše armáda úkolové uskupení i v mírové organizační struktuře. Pokud by sloužila k výcviku pro působení v budoucí operaci, pak by to bylo v pořádku. Nicméně u nás se vytvářejí účelové útvary, které nahrazují základní strukturu naší armády. 

To, co by zvýšilo prestiž armády je nelhat si do vlastní kapsy a nelhat našim spojencům. Naposledy to bylo v rámci akreditace 4. brigádního úkolového uskupení, kdy tato brigáda dostala bojový certifikát NATO. Zajisté by jej nedostala, kdyby součástí tohoto uskupení nebyli vojáci a technika od 7. mechanizované brigády. To je případ české Potěmkinovy vesnice, která byla v naší armádě povýšena na systém.

Osobně si vážím našich vojáků, kteří si i za snížených finančních prostředků plní své úkoly na výtečnou a dokonce neváhají položit své životy v zahraničních bojových operacích. Na druhou stranu není dobře, když původní koncept armády není naplněn, a to nejen personálně, ale není ani vybaven potřebnou technikou. Proto mi trochu naskakuje husí kůže, když slyším, že v příštím roce by měla naše země dokonce rozšířit svoje zahraniční angažmá. To co naše armáda nutně potřebuje je zejména její personální a finanční stabilita.

Prestiž armády se dá měřit různými způsoby. Například veřejným míněním, které je stále velmi vysoké. Důležitá je prestiž získaná v zahraničních operací od našich spojenců. A také prestižní je důvěra, kterou od našich spojenců dostáváme za výcvik našich jednotek a za naši účast v rámci podpory kolektivní bezpečnosti NATO. Obávám se však, že tomu tak nemusí v budoucnu být, pokud se nevyřeší základní problémy české armády. A ruku na srdce, není to pouze nedostatek finančních prostředků či neochota politiků armádě naslouchat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama