ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.09.2014 15:13:54

Společná adresa – Praha 13

Společná adresa – Praha 13

Společná adresa – Praha 13

Společná adresa – Praha 13

Potkáváme se na ulicích, v obchodech, ve školách, v parku... Přestože bydlíme v jednom domě, dělí nás odlišný mateřský jazyk a prostředí, ve kterém jsme se narodili. Pojďme se ale dívat na naše sousedy z řad migrantů jinou optikou a vnímat věci, které nás spojují, které máme společné. Cizinci se stávají našimi spoluobčany. Cítí se tu dobře, učí se česky, pracují, jejich děti mají podobné vzdělání jako naši potomci. Přijmout tyto lidi je důležité. Porodnost v Evropě stále klesá a nevyváží úmrtnost obyvatel.
Je tedy důležité učit se toleranci, vzájemnému porozumění a důvěře. Je nutné podporovat aktivní zapojení celých rodin do komunitního a společenského dění a vzdělávacího systému. Znalost českého jazyka má zásadní význam pro začlenění cizinců do společnosti a představuje hlavní předpoklad úspěšné integrace. Pokusme se svým přístupem
vytvořit dohromady dobře fungující mozaiku, která bude fungovat jako celek, a nedopustit jazykově i kulturně roztříštěnou společnost.
Radnice Prahy 13 se problematikou integrace cizinců dlouhodobě zabývá, již pátým rokem realizuje projekt, který podporuje vzájemnou informovanost, regionální spolupráci, vzdělávání dětí v mateřských a základních školách a orientaci v novém prostředí, v neposlední řadě zapojení obyvatel Prahy 13 bez rozdílu národnosti do volnočasových aktivit.
Stejně jako v ostatních částech Prahy, pokračuje i u nás trend zvyšujícího se počtu migrantů. V minulém školním roce bylo v námi zřizovaných mateřských školách evidováno 195 žáků a v základních školách 484 žáků ze zemí původu mimo EU.
Dovolte mi tedy, abych vás v předstihu srdečně pozval na multižánrovou kulturní akci Nejsme si cizí..., která se uskuteční 6. listopadu v Kulturním domě Mlejn.

Aleš Mareček, zástupce starosty

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama