Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.09.2014 14:34:25

Brno má nejmodernější plnicí stanici CNG ve střední Evropě

Brno má nejmodernější plnicí stanici CNG ve střední Evropě

Město Brno vstoupilo v roce 2014 do nové éry, když zahájilo významný projekt plynofikace autobusového vozového parku Dopravního podniku města Brna.

Dva hlavní pilíře projektu jsou pořízení stovky autobusů na stlačený zemní plyn (CNG) a vybudování velkokapacitní plnicí stanice, která je z hlediska svých technických parametrů a velikostí ojedinělou stavbou ve střední Evropě. Plnicí stanice ve vozovně Slatina byla slavnostně uvedena do provozu ve čtvrtek 11. září.

„S přípravou projektu plynofikace jsme začali v loňském roce a jsem rád, že se nám podařilo dosáhnout tak dobrých výsledků v poměrně krátkém čase. Dvanáct autobusů na zemní plyn již jezdí a v provozu je nejmodernější plnicí stanice v České republice. Za pár měsíců bude již třetina autobusů v Brně jezdit na CNG, což by se mělo pozitivně projevit na kvalitě ovzduší,“ uvedl při oficiální spuštění plnicí stanice Roman Onderka, primátor města Brna.


O tom, že je plnicí stanice DPMB jedinečnou v rámci střední Evropy, svědčí několik technických údajů. Plnička je schopna v nepřetržitém provozu naplnit deset vozů za hodinu (plnění zcela prázdných lahví jednoho autobusu trvá 5 až 6 minut). Zásobní kapacitu CNG tvoří svazek tlakových lahví o objemu 5 600 litrů, pro pracovní tlak 250 bar.

Pro plnění vozidel budou využívány tři výdejní stojany. Dva jsou osazeny dvěma plnicími pistolemi pro plnění nákladních vozidel, respektive autobusů, třetí stojan má jednu plnicí pistoli pro nákladní vozidla a jednu pistoli pro plnění osobních a malých užitkových vozidel. Toto řešení umožňuje využití plnicí stanice jak pro plnění autobusů a nákladních vozidel, tak plnění osobních nebo malých užitkových vozidel v nepřetržitém provozu.


„Jsme první dopravní podnik v České republice, který má takto vysoce kapacitní plnicí stanici na stlačený zemní plyn. Navíc je jako jediná v České Republice napojena na distribuční vysokotlakou plynárenskou soustavu,“ řekl Miloš Havránek, generální ředitel DPMB.


Hlavním zdrojem elektrické energie pro plnicí stanici je nově vybudovaná trafostanice. Zrekonstruována byla také stávající trafostanice. V případě kompletního výpadku elektrické energie bude automaticky uveden do provozu mobilní náhradní zdroj s dieselovým pohonem, který je navržen pro pohon celé plnicí stanice. Přípojka zemního plynu je součástí distribuční soustavy jednoho z páteřních vysokotlakých plynovodů zásobujících město Brno.


Zkušební provoz dvanácti autobusů na CNG začal v srpnu. Projekt plynofikace autobusového vozového parku DPMB získal významnou dotaci z Operačního programu Životní prostředí - DPMB uhradil z vlastních zdrojů nákup prvních 12 autobusů (cca 72 milionů Kč) a výstavbu plnicí stanice (cca 50 milionů Kč). Dotace na pořízení 88 autobusů a úpravu hal pro údržbu je 394 milionů korun.


Zajímavé technické údaje o plnicí stanici CNG:

·    - naplní až deset vozů za hodinu, plnění jednoho autobusu trvá 5 – 6 minut (množství plynu na jeden vůz je 200 – 250 Nm 3)

·  -  - pracovní tlak na výstupu z výdejní pistole je 200 – 250 bar

·    - je vybavena třemi vzduchem chlazenými kompresorovými jednotkami kanadské výroby IMW COMPACT dodané z Vancouveru

·    - zásobní kapacitu CNG tvoří svazek tlakových lahví o objemu 5 600 litrů, pro pracovní tlak 250 bar

·     - použitý plynoměr je jediný v České republice, váží 250 kilogramů


Zdroj: DPmB

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama