Mgr. Ing. Petr Vysloužil

kandidát pro volby do EP za KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • Bedihošť
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.09.2014 10:58:00

Bude završeno „moderní národní obrození“ Skotů samostatným státem?

Bude završeno „moderní národní obrození“ Skotů samostatným státem?

18. září 2014 čeká Skoty klíčové hlasování v referendu o své samostatnosti. Přijde Evropa po 23 letech po rozpadu SSSR o další evropskou mocnost? Vznikne tak poprvé od konce 2. světové války nový stát také v západní Evropě?

Podpora samostatnosti Skotska podle posledních průzkumů stoupá. Britští politici bijí na poplach. V sázce je pro Velkou Británii velmi mnoho. Odtržením Skotska  přijde Velká Británie  o své i tak již se zmenšující velmocenské postavení v Evropě i ve světě. Co z toho bude plynout pro Evropu, pokud se skutečně ve čtvrtek 18. září 2014 Skotové vysloví pro svou nezávislost? Vznikne opět nový precedent?

Skotové po takřka 307letém soužití ve svazku Velké Británie se chtějí nadechnout k samostatnosti. Cítí se natolik „dospělí“, že chtějí odejít. Víra v sílicí ekonomiku založenou na ropě, turismu a finančnictví posiluje odedávné tužby po samostatnosti. Chtějí Skotové opravdu odejít, či referendum bude sloužit jen ke zvýšení tlaku na britskou vládu, aby tuto donutila k větším ústupkům pro Skotsko? Nebo to tentokrát Skotové myslí vážně. Vše se brzy dozvíme.

 Se vznikem samostatného Skotska čeká s vysokou pravděpodobností Evropu další  kolo vzniku nových států. EU navzdory. Náš národ to naštěstí již má za sebou.

Po druhé světové válce se zdálo, že vznik nových států  v Evropě  se zdál nereálným. Evropa byla zakonzervována více jak 40 let. Převládal názor, že vznik nových států v Evropě by byl možný jen za cenu nových válek, ke kterým  společným úsilím naštěstí nedošlo. Podobně tomu tak bylo v Evropě po napoleonských válkách. Vzniknuvší tzv. „Svatá aliance“  evropských mocností  si taktéž dala za úkol „neměnnost“ poválečného uspořádání po porážce Napoleona v roce 1815. „Neměnnost“ vydržela s výjimkou  Řecka do roku 1848, kdy skončila revoluční vlnou, která se přehnala přes celou Evropu s katastrofálními následky. Evropská společnost se vyvíjí, ať chceme či ne. Nové státy tu budou vznikat dříve nebo později.  Bude velkým úkolem evropských politiků, aby se vše obešlo bez násilí.

  Dělení „našeho“ Československa bylo politickým „komplotem“. Čechům a Slovákům referendum nebylo umožněno. Takže možný výsledek se bohužel nikdy nedozvíme.  Ale

po zkušenostech   z rozpadu SSSR, Jugoslávie a nyní i Ukrajiny,  slouží  ke cti tehdejších politiků, že to byla nejrychlejší a nejméně bolestivější cesta. Tvrdí se, že teprve historie ukáže. V tomto případě to platí dvojnásob.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama