Ing. Pavel Janeček, BBS(Hons)

Kandidát do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM
  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.09.2014 21:20:37

Sociální dumping

Sociální dumping

Tento termín popisuje situaci, kdy korporace v zemích, zpravidla méně rozvinutých, mají malé výrobní náklady, a tím pádem získávají konkurenční výhodu vzhledem k nízkým výdajům na práci.

Jedná se tedy o využívání pracovní síly s platy a benefity, které jsou hluboko pod standardem a často nepokryjí ani životní náklady zaměstnanců. Volný pohyb pracovníků napříč Unií může mít tedy negativní důsledky pro ně samé.

Francouzský Le Soir jde ještě dále a uvádí, že volný pohyb pracovní síly má »zhoubné účinky a některé sektory rozleptává«. Z výše uvedených skutečností vyplývá, že pracovníci dostanou nejen dumpingovou mzdu, ale často není dodržován ani zákoník práce jako ve státech, které jsou mnohem rozvinutější. V roce 2011 měla Belgie 337 189 vyslaných pracovníků, což je o 120 000 více než v roce 2009, a doplatila na to nejvíce.

Nejznámějším a nejbližším příkladem pro nás je bezpochyby věčně rozjednaný americký Amazon, který by sem přesunul svoje služby a dále je poskytoval za mnohem nižší ceny a tím využil levné české pracovní síly, která je hluboko pod úrovní USA, tím by se žádným spasitelem rozhodně nestal. Většinou totiž najímá brigádníky a nechává je pracovat za nepřijatelných podmínek. Svědci jasně hovoří o skladišti s několika tisíci zaměstnanci, kteří mají na vyhledání knihy 20 sekund, a pracuje se běžně deset hodin denně. V Německu už zavřel pět z osmi poboček, nepřizpůsobil se německé legislativě.

Ing. Pavel JANEČEK, kandidát KSČM do Zastupitelstva města Náchoda

www.janecekpavel.cz


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama