Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.09.2014 18:06:30

Babiš nahrazuje absenci politického programu svého hnutí populistickými výkřiky

Babiš nahrazuje absenci politického programu svého hnutí populistickými výkřiky

Babiš a jeho hnutí jsou specifičtí v tom, že předvolební kampaň mají v podstatě celý rok. A de facto za miliardy korun, tedy včetně investicí do médií. A také za státní peníze.

Celý rok se můžeme po České republice setkat s Babišovou hlavou na billboardech, kde nám slibuje, že bude líp a že on a jeho profíci vše zařídí. A celý rok také můžeme z bulvárních médií číst či slyšet a vidět, kam Babiš jezdí na dovolenou do ciziny, na kterém koncertě se nechal vyfotit se kterým zpěvákem či s jinou celebritou, jak se daří jeho francouzské restauraci na Azurovém pobřeží a podobně. Tyto výjevy ze života běžného nepolitického miliardáře, přítele lidu, jsou pak doplňovány Babišovými populistickými výkřiky na právě aktuální témata. Akce tohoto typu jsou pro hnutí ANO naprosto zásadní, protože bez nich by lidé snadno odhalili, že tato pobočka Agrofertu nemá žádnou ucelenou politickou vizi.

Například v pondělí, poté co vláda, jejíž je místopředsedou, schválila zvýšení minimální mzdy pro příští rok o 700 korun na částku 9 200 korun, prohlásil, že podle jeho mínění by neměla být minimální mzda žádná.  Inu, radost těm, kteří jsou pro zvyšování minimální mzdy, a zároveň morální podpora a jakýsi vzkaz do budoucna těm, kteří naopak institut minimální mzdy vůbec neuznávají. Toto podivné politické schizma Babišovi umožňuje jednak absolutní absence páteře a jakékoli politické kultury a jednak to, že jeho slavné nepolitické hnutí, které má Českou republiku pozvednout z bahen, kam upadla po ničivém působení dvou posledních pravicových vlád, a vlastně všech předchozích vlád, nemá absolutně žádný program. Jen to totiž Babišovi umožňuje schválit minimální mzdu a pak hovořit o tom, jak by tu vůbec být neměla… A samozřejmě mu to umožňují i ochotná média, ty ho vůbec nevedou k odpovědnosti za jeho slova.

Naposledy si Babiš pokoušel vcelku nechutně přihřát svou populistickou polívčičku na tragické události vraždy devítileté holčičky z Klášterce nad Ohří. Na svém rádiu Impuls prohlásil, že když se nad touto událostí zamyslí a vžije se do role otce, je pro obnovení trestu smrti.

To je jistě něco, co lidé ve své většině rádi slyší a Babiš (a ten, kdo mu radí) to dobře ví. Jako místopředseda vlády a ministr financí, tedy jako vrcholný politický představitel, by si ale takovéto populistické výkřiky měl nechat pro sebe. Obnovení testu smrti je velmi vážné téma a není možné, aby se o něm vrcholní čeští političtí představitelé jen tak pro zábavu a bez promýšlení veřejně vyjadřovali, byť do médií, která jim patří. Babiš si musí uvědomit, že takovéto výroky, které někde pronese, aby zvýšil svou popularitu, mu lidé nepřisuzují jako hodnému strýčku Andrejovi, rytíři, který vyjel z Argofertu bít se za zájmy České republiky, ale jako výrok místopředsedy vlády, který tedy mluví za celou vládu, na kterou pak díky němu padá stín jistého primitivismu. Babiš (a ten, kdo mu radí) ale dobře ví, co dělá. Takovýmto prohlášením si totiž nakloní mnoho lidí, ale zároveň jím pohorší ostatní politické představitele, kteří na jeho kontroverzní slova budou reagovat, a tím se v očích mnoha lidí, kteří v této věci s Babišem souhlasí, stanou těmi, kdo srdnatému bojovníkovi Babišovi brání uskutečňovat jeho vize pro lepší Českou republiku. Připomínám, že v průzkumech veřejného mínění se podpora trestu smrti u našich občanů pohybuje mezi 75 – 80 %.

A to je přesně to, co se Babišovi hodí a co chce. Jde o velmi silné téma, jímž se jednak na pár dní dostane na stránky a obrazovky médií (a nejen těch svých), jednak tím zakryje, že jeho hnutí je absolutně bez programu a dále tím opět stoupne v očích širokých vrstev občanů a dá v jejich očích klesnout ostatním politikům, kteří se proti něčemu takovému mohou chabě bránit pouze tak, že tento Babišův výrok budou zcela ignorovat. Prostě, naprostá většina českých politiků na Babišem nahozenou udičku vcelku bez problémů naskakuje.

Pokud by Babiš chtěl budit dojem alespoň lehce seriózního politika, měl by své síly a síly svého týmu místo k marketingovým propagacím své osoby směřovat k tvorbě uceleného politického programu hnutí ANO. O to ale Babiš naprosto nestojí, a tak se zřejmě dříve dočkáme zpracování legendy o sv. Babišovi než politického programu hnutí ANO.

Jiří Paroubek, expremiér a předseda strany LEV 21

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama