PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.09.2014 20:00:09

Válka je ...

Válka je ...

„Válka je vůl“ zaznělo mi v uších, když jsem zaslechla papežovu výzvu k míru.

V situaci, kdy se opět haraší jadernými zbraněmi, na Ukrajině je hodně křehké příměří, a ve světě se opět rozhořely dlouholeté latentní konflikty, se to zdá jako utopie. Asi to utopie je. Ale i v době  pár let zpátky, kdy studená válka skončila, bipolární svět se rozplynul a vypadalo to, že lidstvo se konečně poučilo, by desetina nákladů na zbrojení dokázala nasytit všechny na Zeměkouli, kdo trpěli hladem.

Svět ale udělal krok zpátky a i u nás slyšíme, že je nutné posílit rozpočet ministerstva obrany. Jistě, závazky vůči spojencům se mají plnit. Ale mluvíme o miliardách ročně, které tam natečou. Pro srovnání - vědci se domáhají stamilionů, aby udrželi svá výzkumná pracoviště rozšiřující naše vědění, přinášející pokrok.

Mezinárodní společenství je opět na křižovatce – společnost příznivá životu nebo strach ze zmaru? Necháme se opět vrátit do století válek a utrpení nebo se lidé proberou a odmítnou se nechat zabíjet pro mocenské ambice bůhvíkoho ? A co s teroristy, jak pacifikovat nejrůznější extremistická hnutí?

V této chvíli se ozval papež František, který vyzval k míru a k ukončení všech válečných šílenství. Vyslovil přání většiny normálních lidí na planetě. Zaznělo to jako hlas dítěte, které řeklo nahlas, že král je nahý. Velkého spojence tak získalo světové mírové hnutí i úsilí členů parlamentů z celého světa (PNND), jehož jsem členkou, kteří usilují o zákaz  jaderných zbraní a o odzbrojení. Zastarávající jaderný arzenál je totiž globální humanitární hrozbou sám o sobě.

Hlas papeže Františka, vysoké duchovní autority, volající po míru zazněl a dal tím hlas i ostatním, kteří mají tu odvahu mluvit o míru. Nezapomeňme, že zlo často vítězí jen proto, že slušní lidé mlčí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama