Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.09.2014 7:47:25

Z 13. zasedání zastupitelstva Středočeského kraje

Z 13. zasedání zastupitelstva Středočeského kraje

58 zastupitelů zahájilo v pondělí 15. září již 13. zasedání zastupitelstva.

58 zastupitelů zahájilo v pondělí 15. září již 13. zasedání zastupitelstva. Drobná změna byla v zasedacím pořádku, bývalý hejtman Josef Řihák si sedl na místo Zuzany Moravčíkové, která se přemístila do předsednictva. Zastupitelstvo schválilo tradiční body, ověřovatele, mandátovou a volební a návrhovou komisi.

Dlouho se jednalo o programu – koalice navrhla rozšířit program o několik bodů, které budou probírány dále. Zdeněk Milata s podporou klubu navrhl předložit bod ve věci dostupnosti mobilního signálu pro obce kraje, pro bylo ale pouze 29 zastupitelů.

Návrhy opozice zařadit do programu bod o personálních otázkách nebyl přijat, ani návrhy na vypuštění řady bodů týkajících se změn projektů v rámci fondů. Neprošel ani návrh opozice stáhnout z programu zákonodárnou iniciativu o lesích.

Finanční blok zahájilo téma čerpání rozpočtu – opozici se nelíbilo odložené financování a půjčka na opravu silnic a mostů, po diskusi bylo čerpání rozpočtu vzato na vědomí. Přijato bylo též navýšení rozpočtu z daní o 100 milionů, zastupitelstvo schválilo jejich využití v prostředcích na kofinancování a předfinancování resp. na havarijní stav mostů. Dále byla projednávána změna plánu investic – doplnění o projektovou činnost na rekonstrukci silnic a mostů.

Velká diskuse byla o připojení se k závazku obce Doubravčice, která si chce půjčit od banky 39 milionů. Protože jsme tento krok vnímali jako nesystémový a precedentní, podporu KSČM nezískal – podpořili jsme návrh zpřesnit pravidla pro podobnou podporu, zejm. v oblasti minimalizace rizik pro kraj a znovu návrh smlouvy projednat – tento návrh prošel.

Zastupitelé podpořili dar Československé obci legionářské ve výši 190 000 Kč, schválili příspěvky obcím z Fondu hejtmana, do zdravotně adiktologických služeb, a přidělili dotace na provoz a rozvoj přívozů. Byly schváleny i smlouvy týkající se přemostění Poděbrad, severovýchodní tangenty v Mladé Boleslavi a rozšíření třídy Václava Klementa v Mladé Boleslavi. Dále byl schválen protokol o přistoupení k Memorandu o spolupráci při realizaci obchvatů obcí mezi komunikacemi D8 a R7.

V oblasti majetku bylo schváleno 10 bezúplatných nabytí, 14 bezúplatných převodů, 6 úplatných nabytí, 11 prodejů pozemků, 2 bezúplatné převody spojené s bezúplatným nabytím, majetkoprávní vypořádání pozemků 12 dalších majetkových operací zejm. v oblasti věcného břemene.

V oblasti školství zastupitelé podpořili finanční prostředky na sportovní soutěže a smlouvy související s vícezdrojovými projekty, taktéž nutné změny zřizovacích listin.

V oblasti životního prostředí zastupitelé schválili zákonodárnou iniciativu ohledně zajištění nezcizitelnosti lesů ve vlastnictví státu a také poskytli příspěvky lesům dle schválených zásad. Také bylo podpořeno memorandum ve věci trvale udržitelné jakosti povrchové vody Švihov na Želivce a mimořádné dotace na realizaci vodohospodářské infrastruktury v několika obcích (Tatce, Nové Strašecí, Ratenice, Drnek, Družec, Klučov) v hodnotě 32 milionů Kč.  Staženo bylo zřízení Středočeského povodňového fondu, který má pomoci obcím při řešení okamžitých povodní i pomoci jim s protipovodňovými opatřeními – musí se dopracovat. Zastupitelstvo též schválilo vložení kanalizace v obci Chleby do společnosti VAK Nymburk.

Ve zdravotnictví bylo schváleno poskytnutí 500.000 na projektovou dokumentaci pro dětské centrum Strančice za účelem úprav získané budovy v Choceradech, kam se musí přestěhovat. Radní Fialová seznámila přítomné též s výsledky hospodaření nemocnic za rok 2013, celkem je hospodářský výsledek -192 milionů Kč, v roce 2014 je s datem posledního července výsledek +33 milionů Kč.

Ze sociální oblasti byl schválen zásadní koncepční materiál Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb na období 2015 – 2017 a dotační řízení na poskytovatele služeb a další nezbytné dokumenty (změny zřizovacích listin, smlouvy o zápůjčkách, vracení dotací aj.).

Z regionálního rozvoje se schválila S3 strategie nutná k novému období výzev, zásobník projektů včetně nově zařazené dostavby skanzenu v Přerově nad Labem, změny v rámci projektů realizovaných z Fondů.

Zastupitelstvo se shodlo i na změně zřizovací listiny GASKu, z které byl vyňat z hospodaření objekt pražské Husovy ulice a podpořilo i dohodu o posílení partnerských vztahů s provincií Sichuan.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama