Mgr. Simeon Popov

zastupitel MČ Praha 3
  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.09.2014 8:27:00

Slibuji, udělám, zařídím, odmakám!

Slibuji, udělám, zařídím, odmakám!

Když se blíží volby a pak v době volební kampaně, tak slýcháme a čteme si ve volebních materiálech, jak vše bude lepší, jak dbáme o budoucnost našich dětí, zaklínadlem jsou slova transparentnost, boj proti korupci,

zvýšení mezd, a platů, zvýšení konkurenceschopnosti, rovnoprávnost pracovních příležitostí, doděláme, dostavíme, zařídíme, zajistíme atp.


Celkem 165 poslanců se před volbami zavázalo, že prosadí zákony, které zlepší kontrolu veřejného hospodaření a klientelistických vazeb. Kandidáti podepisovali Prohlášení o podpoře Rekonstrukce státu. Mělo být přijato 43 konkrétních opatření v celkem devíti zákonech.

Jedním z výše uvedených opatření, jenž mělo být ukotveno v zákoně, bylo a je veřejný registr smluv. Naši sousedé na Slovensku tento zákon již dávno schválili, funguje bez nějaké větší administrativní nebo finanční zátěže, přizpůsobily se i soudy. U nás v ČR některé obce a města již i řadu let zveřejňují smlouvy na registru smluv, rovněž bez jakýchkoli komplikací.   

Občané ČR mají právo se dozvědět (mít přehled) za jakých podmínek a komu jsou vypláceny finanční prostředky z veřejných zdrojů. Nestačí pouze slepá důvěra ve zvolené poslance PSP, krajských a obecních zastupitelstev, že budou spravovat naše finance vždy v náš prospěch. I tento kontrolní mechanismus by mohl zajistit efektivnější a hospodárnější fungování věcí veřejných a zúžil by prostor např. pro korupci.    

Jediný důvod proč současná vláda (rozuměj ANO, ČSSD a KDÚ-ČSL) nechce zákon o registru smluv přijmout tedy lze spatřovat pouze v tom, že nechtějí být kontrolování a tím si chtějí nechat prostor pro případné přelévání veřejných peněz směrem ke spřízněným osobám nebo pro jiné soukromé aktivity. Jiné vysvětlení proto nemám … zatím!

Výmluvy typu návrh zákona je špatný, nedopracovaný či nejasný je pouze zástupní výmluvou jak zdůvodnit něco, co nechci. Ptám se toho, kdo chce spravovat stát jako firmu, zda je v akciové společnosti normální, aby schvalovací proces podnikatelského plánu a jeho následná realizace trvala tolik měsíců? Pochybuji, jinak by firma při takovéto flexibilitě rozhodování dávno zkrachovala. Je smutné, že 165 poslanců před volbami něco veřejně slíbí, připojí k tomuto slibu dokonce i svoje podpisy a za pár měsíců je vše jinak. Tak takhle pracují nepolitici a makači?

Tímto vyjadřuji otevřeně a veřejně podporu Mgr. Janu Farskému!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama