ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.09.2014 12:53:11

Středočeši odevzdali více než 1 000 vysloužilých počítačů

Středočeši odevzdali více než 1 000 vysloužilých počítačů

Získali 60 000 korun pro dětské domovy.

Občané Středočeského kraje během jeden měsíc dlouhé soutěže Věnuj počítač odevzdali 1 034 kusů vysloužilých počítačů a notebooků. Lidé se mohli nejenom zbavit nepoužívaných spotřebičů, ale také podpořit dobrou věc a pomoci své obci či městu vyhrát věcné ceny pro dětské domovy. V soutěži, kterou pořádala nezisková organizace ASEKOL spolu se Středočeským krajem, zvítězila obec Nedomice z okresu Mělník.

Soutěž ve sběru starých počítačů Věnuj počítač probíhala od 15. srpna do 15. září 2014 a zapojit se mohl každý občan Středočeského kraje. Soutěžily mezi sebou obce a města o to, které z nich se podaří vysbírat nejvíce počítačů v přepočtu na obyvatele. Dohromady občané kraje během měsíce vybrali 1 034 starých počítačů a notebooků. Recyklací takového množství přístrojů se jim podařilo ušetřit 392 000 litrů vody, což by vystačilo průměrné domácnosti na více než tři roky, nebo 125 000 kWh elektrické energie, které by občanům vítězných Nedomic vystačily na téměř celý měsíc spotřeby.

Nejlépe se dařilo občanům Nedomic, kteří odevzdali více než 12 kusů starých počítačů na 100 obyvatel a zajistili tak své obci výhru v podobě šeku na 30 tisíc korun na nákup libovolného elektrozařízení do dětských domovů a podobných zařízení. Šek na 20 tisíc korun získali občané Dolan, na třetím místě se umístila a šek na 10 tisíc korun získává obec Petrovice.

„Získané finance nás velmi potěšily, jsou pro nás významným přínosem. Díky nim můžeme nakoupit přesně takové spotřebiče, které nám nejvíce pomohou v práci s našimi dětmi a dětem zase přinesou co největší radost,“ uvedla Jana Dubcová, ředitelka Dětského domova a Školní jídelny v Kralupech nad Vltavou. Tamní dětský domov získal šek na nákup elektrospotřebičů v hodnotě 20 tisíc korun.

Vybrané počítače a obdarované dětské domovy a pěstounské rodiny

Pořadí

Obec

Počet vybraných počítačů na 100 obyvatel

Výhra

Obdarované subjekty

1.

Nedomice

12,41

30 000 Kč

Rybka, Neratovice

pěstounská rodina z Čečelic

pěstounská rodina z Kostelce nad Labem

2.

Dolany

2,58

20 000 Kč

Dětský domov a Školní jídelna, Kralupy nad Vltavou

3.

Petrovice

2,24

10 000 Kč

Dětský domov a Mateřská škola speciální, Beroun,

„Jsem pyšný na občany Středočeského kraje, kteří myslí ekologicky a neváhají se zapojit, když jde o dobrou věc. Akcí jsme chtěli upozornit na smysl a důležitost recyklace elektrospotřebičů a zviditelnit sběrnou síť elektrozařízení, která je ve středních Čechách na velmi vysoké úrovni, říká hejtman Středočeského kraje Miloš Petera.

„Budeme velmi rádi, když občané kraje na třídění elektroodpadu nezanevřou ani po zbytek roku. Vždyť účastí v podobných soutěžích, jako byla tato, lze podpořit i dětské domovy a pěstounské rodiny,“ dodal náměstek pro oblast životního prostředí a zemědělství Marek Semerád.

Smysluplnost akce potvrzují i údaje společnosti ASEKOL, podle kterých se v českých domácnostech nachází 500 tisíc nepoužívaných počítačů či notebooků. „Půl milionu nepoužívaných či vysloužilých počítačů je vysoké číslo, které bychom rádi snížili. Proto chceme podobnými akcemi nejen zvýšit výsledky sběru, ale především edukovat a motivovat veřejnost ke správnému třídění elektroodpadu,“ vysvětluje Kristina Mikulová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL. Dodává, že ASEKOL vysloužilé přístroje následně recykluje, díky čemuž se dá znovu využít až 80 % všech použitých materiálů.

Kontakty:

Středočeský kraj: Zborovská 11, Praha 5, Nicole Mertinová, email: mertinova@kr-s.cz, tel.: 725 317 425, www.kr-stredocesky.cz

AMI Communications, spol. s r. o.: Týn 641/4, Praha 1, Šimon Slavík, e-mail: simon.slavik@amic.cz, tel.: 724 464 953, www.amic.cz/press

ASEKOL a.s.: Čs. exilu 8, Praha 4, manažerka komunikace: Kristina Mikulova, e-mail:  mikulova@asekol.cz, tel.: 234 235 273, www.asekol.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama