doc. JUDr. Pavel Svoboda, Ph.D., D.E.A.

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.09.2014 14:34:00

Kyjev – Štrasburk - z očí do očí

Kyjev – Štrasburk - z očí do očí

Dne 16. září 2014, poněkud stranou mediálního zájmu, (uragán za humny je vždy méně zajímavý než pšouk sousedova psa) došlo ke schválení asociační dohody EU – Ukrajina v evropském a ukrajinském parlamentu.

Proč je to důležitá zpráva i pro naši zemi komentovat nebudu, to už udělali jiní. Zajímavé bylo nejen to, že dohodu schvalovaly oba parlamenty současně, ale že při tom byly propojeny videomostem. Tento prvek přinesl do vzájemných jednání úplně nový způsob komunikace.

Po letech příprav se asociační dohoda EU-Ukrajina pohnula o další významný krok kupředu. A to doslova před očima všech, kdo tenhle historický krok udělali.

Propojení audiovizuální technologií navíc umožnilo poslancům obou parlamentů vyslechnout projevy předsedy EP Martina Schulze i ukrajinského prezidenta Porošenka, po kterých následovalo hlasování. Na obou stranách videomostu došlo ke schválení velkou většinou. Nutno dodat, že Ukrajinci byli asi o minutu rychleji hotovi.

Musím pochválit Martina Schulze, protože dokázal čelit pokusům o narušení této symbolické schvalovací paralely procedurálními obstrukcemi a bučením, které Schulz okázale ignoroval a potížistům zleva i zprava prostě nedal slovo. Hodnota symbolu paralelního schvalování dostala správně přednost před zneužíváním demokratických procedur.

Pro historickou paměť si prosím dobře zaznamenejme, že z českých europoslanců proti hlasovali Keller (ČSSD, jako jediný socialista), tři komunisté - Maštálka, Konečná a Ransdorf - a samozřejmě za Svobodné - jako obvykle - pan Mach.

Říká se, že moderní technologie zkracují vzdálenosti, aniž by lidi přiváděly k sobě blíž. V tomto případě si myslím, že to bylo přesně naopak.

Pro mě to byl kamerami zprostředkovaný dojemný moment lidské solidarity. Nebýt napjatých a poté úlevných pohledů na tvářích mých kolegů a poslanců na Ukrajině, nikdy bychom nepochopili, jako hodnotu pro ně tento dokument představuje. Řeklo by se : papír. Ale jejich oči nám na obrazovce řekly své.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama