MUDr. Jan Hýsek

EET je zjevně zbytečný zákon. Proč ho MFČR tak moc chce?
  • DOMA
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,76. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.09.2014 22:08:34

Rozhovor: Jiří Hladík - kandidát na senátora za hnutí DOMA (Hradecko)

Rozhovor: Jiří Hladík - kandidát na senátora za hnutí DOMA (Hradecko)

6 otázek pro kandidáta na senátora za hnutí DOMA pro Hradecko

1. Představte svůj program pro senátní volby.

Myslím si, že jako senátor těžko můžu mít nějaký program, který bych chtěl pomocí této politické funkce prosadit. V mých představách je senátor starší, rozvážný člověk, který pomocí svých životních zkušeností koriguje unáhlená rozhodnutí mladších. A zde vidím své místo. Slíbit mohu cokoliv, se splněním to je již těžší. Přesto bych ale chtěl pomocí politického vlivu prosadit to, aby vzdělání nebylo samoúčelné, ale aby bylo provázané s další praxí. Znamená to, že vzdělání bude již na školách provázané s budoucím praktickým uplatněním, vlastně to tak již v minulosti bylo. Studenti budou cítit důležitost svého vzdělávání a budoucí zaměstnavatelé budou mocí ovlivňovat jejich zaměření. Toto je možno uskutečnit již přímo během studií ve škole anebo pomocí podnikatelských center mimo školní výuku. K tomu můžu jako zákonodárce podat návrhy na příslušné změny legislativy a jako vlivný člověk založit nadaci, která bude v tomto duchu pracovat. Dnes máme studijní obory typu „Sociální komunikace v neziskovém sektoru, Společenské vědy se zaměřením na vzdělávání, Transkulturní komunikace či Hra na nástroj a sólový zpěv“. A to se studuje na universitě 5 let.  Přestaneme-li vytvářet vzdělané nezaměstnané, ale budeme-li vytvářet zaměstnavatele, budeme samozřejmě vytvářet i pracovní místa. A tím se zvýší blahobyt nás všech. A tím se i sníží kriminalita.

2. Co je podle Vás největším problémem senátního obvodu, ve kterém kandidujete?
Největší problém je dle mého názoru supermarketový životní styl. Navštívím velkou budovu, která mi nabízí od jídla po zábavu vše, na mně je to jen zaplatit. Jenže se vylidnila centra měst. Jdu-li dnes centrem jakéhokoliv města, a Hradcem Králové obzvlášť, tak místo obchodů, bister a živých ulic vidím jen zprostředkovatele pojištění, banky a zboží z druhé ruky. A večer kromě policejních aut již nepotkám živáčka. Přitom kdekoli za hranicemi České republiky je život v centrech měst velmi živý, centrum města je vizitkou města. A u nás…

3. Jak byste z pozice senátora chtěl pomoci tento problém vyřešit?
To je velmi těžké. Snažil bych se vhodným doplněním legislativy, to znamená daňovými úlevami, případně dotací, vrátit podnikatele do centra města. Je to těžké, začít podnikat v obchodě, když kolem neprojde žádný zákazník. Proto je nutná počáteční kompenzace. Města na to mají. Nemusí dělat žádné megaloprojekty, žádné pomníky, podpora živnostníků se jim vrátí do rozpočtu. Zatím města chtějí po podnikatelích jen poplatky: zábor chodníků, odpady, parkování a podobně. Tento projekt samozřejmě zvyšuje zaměstnanost.

4. Podpořil byste znovuzavedení povinné vojenské služby?  Pokud ano, na koho by se měla vztahovat a jak by měla být dlouhá?
Ne, zavedení povinné vojenské služby je krok zpátky. Kromě šikany základní vojenská služba nikomu nic nepřinesla. A při dnešní vojenské technice, kterou mohou obsluhovat pouze dlouhodobě vyškolení odborníci, tak by záklaďáci stejně jen pochodovali a zametali chodníky.

5. Byl byste pro zavedení kvót na volebních kandidátkách podle pohlaví? Pokud ano, pro jaký typ voleb?
Ne. Proč? Je snad dnes nějaká diskriminace? Myslím, že zavedením jakýchsi kvót bychom ji právě zavedli. Jsem toho názoru, že dnes může kandidovat kdokoliv, kdo o to stojí a obstojí v konkurenci. Alespoň tak tomu je v našem politickém hnutí Doma.

6. Budete se v případě zvolení věnovat senátorské práci naplno, nebo se budete chtít souběžně věnovat i jiným zaměstnaneckým, podnikatelským, politickým nebo dalším aktivitám?
V případě zvolení se budu věnovat jen senátorské práci, nebudu sedět na dvou židlích. Jediné, čemu bych se chtěl mimo senátorské práce věnovat, je nadaci, jak jsem již zmínil dříve. Nadaci, která se bude snažit sblížit vzdělání s následným praktickým uplatněním. Je celkem hloupé, když studenti vystudují nějaký obor, z kterého pak nemají žádné uplatnění. Kdyby se mi toto podařilo, tak jsem pro budoucí generaci dle mého názoru udělal dost.

Další informace na webu www.domav.cz či www.domavhradci.eu nebo emailu info@domavhradci.cz,

Jiří Hladík – předseda hnutí DOMA a kandidát na senátora - tel. 604 232 210

Tiskové materiály, fotografie a další záležitost u volebního manažera – tel. 777 715 045, PRhnutiDOMA@gmail.com

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama