Martina Dlabajová

  • ANO 2011
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.09.2014 11:37:48

Nezaměstnanost mladých lidí trápí řadu evropských zemí. I Českou republiku

Nezaměstnanost mladých lidí trápí řadu evropských zemí. I Českou republiku

Štrasburk/Praha - Poslanci Evropského parlamentu diskutovali minulý týden na svém plenárním zasedání ve Štrasburku o problematice nezaměstnanosti mladých lidí v Evropě, která stagnuje na úrovni 23 procent.

 V České republice byla v červnu 2014 míra nezaměstnanosti mladých lidí do 25 let na úrovni 16,9 %.

 Do debaty se zástupci Rady Evropské unie a Evropské komise se přidala i česká europoslankyně Martina Dlabajová (nezávislá za hnutí ANO). „Mým záměrem je napomáhat propojování úspěšných firem s mladými lidmi, kteří mají zájem o vzdělání a aktivně se starají o svou budoucí kariéru. Nebudu podporovat pasivní systémy podpory a plošné vyplácení sociálních dávek bez motivace. Nejen že neřeší problém nezaměstnanosti, ale jednotlivcům ani společnosti nezajistí perspektivu kvalitního a plného života,” uvedla ve svém vystoupení M. Dlabajová. Jak dodala, měl by být dán také nový impuls pro evropskou pracovní mobilitu mládeže. Nezaměstnanost mladých je stále na alarmující úrovni: 23.1 % v eurozóně se znepokojujícími rozdíly mezi jednotlivými členskými státy (7.8 % v Německu a 53.5 % ve Španělsku).

Na podporu mladých lidí byly v EU zavedeny dva programy. Program záruk pro mladé lidi, který byl Evropským parlamentem schválen v lednu 2013, má zajistit, aby všichni lidé mladší 25 let během 4 měsíců od chvíle, kdy ukončili formální vzdělávání nebo přišli o práci, získali konkrétní nabídku pracovního místa, odborné praxe nebo stáže, nebo možnost dalšího vzdělání. Minulý týden bylo v Bruselu představeno 18 pilotních projektů, které jsou zaměřeny na konkrétní způsoby, jak uvést záruky pro mladé lidi do praxe, např. posílením propojení zaměstnavatelů se školami a zlepšením podpory mladých lidí v rámci veřejných služeb zaměstnanosti

Druhým programem je Iniciativa na podporu zaměstnanosti mladých lidí (EYI). Jejím cílem je integrovat na trh práce mladé lidi, kteří nejsou zaměstnaní ani se neúčastní vzdělávání nebo odborné přípravy (NEETs), v regionech, kde je nezaměstnanost mladých lidí vyšší než 25 %. Na financování z EYI má nárok 20 členských zemí. Většina z nich, včetně České republiky, už formálně předložila své programy. Programy pro Francii a Itálii již Evropská komise přijala.

Součástí Iniciativy na podporu zaměstnanosti mladých lidí je program Záruk pro mladé lidi, zaváděný samotnými členskými státy podle jejich individuálních potřeb. Je zaměřen na mladé lidi, kteří jsou bez zaměstnání více než čtyři měsíce. Jeho cílem je dát jim skutečnou šanci pokračovat ve vzdělávání nebo získat práci, vyučení či stáž.

 Dlabajová říká: „Vyzýváme Evropskou komisi a členské státy, aby z programu Záruk pro mladé lidi vytvořili prioritu, urychlili zavádění a efektivně využívali dostupný rozpočet. Program usnadňuje přechod ze škol do práce a zaměřuje se na vybavení mladých lidí správnými dovednostmi, které odpovídají potřebám trhu práce, včetně poskytnutí šance začít jejich vlastní podnikání.“ Zatím program Záruk pro mladé lidi realizovaly pouze Francie a Itálie. Hlavy států EU schválily na boj proti nezaměstnanosti prostřednictvím Iniciativy na podporu zaměstnávání mladých pro období 2014 – 2020 finanční podporu ve výši 6 miliard EUR.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama