Ing. Radka Maxová

  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.09.2014 19:10:52

Kvóty a ženy v politice

Kvóty a ženy v politice

Kvóty a ženy v politice

 Kvóty a ženy v politice

 V poslední době se opět rozvířila debata o počtu žen na naší politické scéně. Jsem zastánkyní toho, aby se ženy v politice objevovaly čím dál více, ale opravdu nemohu akceptovat, aby se tak dělo „násilím“, tj. předpisy, nařizováním a pouhým matematickým výpočtem. Ženy by měly mít vlastní osobní zájem na tom, aby nenechávaly mužům vést politické opratě a tím jim poskytovaly možnost rozhodovat o věcech, např. právě v sociálním sektoru, o kterých nic nevědí a které ve finální podobě dopadají právě na ženy a jejich děti. Také si myslím, že je nutné, aby se ženy profilovaly na významnějších vedoucích místech, ale nikoliv proto, že jsou ženami, ale, stejně jako jejich mužští kolegové, na základě své odbornosti, zkušeností, dovednosti a znalostí. Pak by nemělo rozhodovat pohlaví.

Na toto téma jsem si nechala projít mezi veřejností anketní otázku týkající se zavedení kvót žen v politice. Zde je otázka a výsledky.

Jaký je Váš názor na zavedení  kvót žen v politice?

·         Ano souhlasím s procentuálním zavedením kvót (5%)

·         Ano souhlasím, ale ne direktivním příkazem (0%)

·         Souhlasím, aby ženy v politice fungovaly, ale na základě své odbornosti a vlastností a ze svého osobního zájmu (52%)

·         Nesouhlasím (43%)

·         Nevím (0%)

 

I podle mého laického pohledu je evidentní, že direktivní zavedení kvót si nepřejí ani občané této země. Uvítali by, jako ostatně i mnozí rozumní lidé, aby se dal prostor odbornosti a osobní vlastní vůli.

Doufám, že debaty na toto téma ještě nekončí a že nebudeme „za každou cenu“ vytvářet zákony, které mohou být v budoucnosti velmi nepraktické.

Radka Maxová

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama