PhDr. Martin Klika, MBA, DBA

  • SOCDEM
  • Ústecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.09.2014 11:25:36

Oč vlastně kráčí v komunálních volbách?

Oč vlastně kráčí v komunálních volbách?

I když slibují kandidáti do zastupitelstev modré z nebe, lední medvědy a změny Ústavy, ve skutečnosti budou rozhodovat jen o veřejných věcech na úrovni obce.


Jednoduché otázky si žádají jednoduché odpovědi. Tedy v komunálních volbách jde samozřejmě o zvolení zástupců občanů, kteří se na další roky ujmou správy věcí veřejných na úrovni obce.


Někdy ale mám pocit, jako by se v komunálních volbách rozhodovalo o vesmíru, planetě, zahraniční politice, sociálním zákonodárství, ústavě či o členství České republiky v NATO. To je samé: zajistíme a slibujeme, ve skutečnosti ale mnozí uchazeči o přízeň voličů „zajišťují“ a „slibují“ věci, které jsou buď zcela mimo kompetenci města nebo daleko nad možnostmi rozpočtu obce, což ví každý, kdo alespoň trochu zná finanční možnosti daného regionu.


Bylo by hezké  slibovat, že fronty v supermarketech budou kratší, ženy věrné svým manželům, že koupíme do litvínovské ZOO nového ledního medvěda (s takovými a podobnými sliby se stal starostou Reykjavíku v roce 2010 jakýsi komik a punker, ale alespoň obratem dodal slib hlavní, a to že žádný ze těchto slibů nesplní). 


Tak třeba naši místní kandidáti TOP09 tvrdí, že jejich politickým cílem je zachovat dostupnost a vysokou úroveň zdravotnictví v Ústeckém kraji. Zní to reálněji než věrné manželky a skoro stejně dobře jako lední medvěd, ale ve skutečnosti s tím zastupitel města nemá takřka nic společného.


Tedy v komunálních volbách jde hlavně o to, nenechat se zmást slibováním pečených holubů, pojízdných chodníků, nebo čehokoli jiného co neumím, nebo nejsem schopen zařídit. Že, pane současný litvínovský starosto? 


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama