ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.09.2014 20:44:02

Dračka: Pomáhat lidem je normální

Dračka: Pomáhat lidem je normální

Lídr kandidátky Otevřená radnice Ota Dračka pomohl zoufalé matce dvou dětí, které přišla neoprávněná exekuce. A to kvůli dvěma majetku chtivým nevlastním sourozencům. Případ se vleče čtyři roky, ale už se chýlí ke konci

Paní Věra si žila poklidným životem až do doby, kdy jí přišel zvláštní vánoční „dárek“. Dostala od realitní kanceláře dopis. V něm stálo, že její dům je na prodej. „Divila jsem se, co se děje. Kdyby mi dopis tehdy realitka neposlala, tak mi prodali střechu nad hlavou,“ vzpomíná Věra, která se ihned obrátila na Otu Dračku.
 „Už dřív mi ho dohodila moje sestra jako finančního poradce. Byl to jediný člověk, který mě napadl, že by mi mohl pomoci. Poradil mi dobře už několikrát, vyzná se, ví co a jak. Tehdy celé Vánoce věnoval mému případu, neustále psal dopisy a posílal je všemožně. Já jsem je jen podepisovala. Jeden jsme psali ještě na Silvestra,“ popisuje Věra. Dračka jí pak sehnal právního zástupce, který řeší kauzu dodnes.
 „Nezištnou pomoc druhým považuji za nepsanou povinnost každého člověka. Proto jsem byl členem Českého červeného kříže, dárcem krve, vyučoval jsem poskytování první pomoci. Najdou se občané, kteří se na mne po řadu let obracejí, když potřebují pomoci, v tom nevidím nic divného ani obdivného, považuji to za normální, tedy běžnou část života,“ míní Dračka. A jak se paní Věra dostala do takové situace? Její otec Antonín měl z prvního manželství dvě děti, dceru a syna. Po rozvodu si vzal matku paní Věry. Ta prodala dům, aby si s novým manželem koupili dům nový. 
Když zemřela Věřina maminka, starala se o svého nevlastního otce, až do jeho smrti (březen 2004). Prala, žehlila, uklízela, nakupovala a vařila pro svého nevlastního otce, aniž by musela. Po jeho smrti přicházejí na scénu Antonínovy děti z prvního manželství Jan a Martina. Sourozenci chtěli získat peníze. Když však u notářky otevřeli závěť, zjistili, že je otec vydědil a vše přenechal Věře. „Poprvé jsem je viděla až u notářky při vyřizování pozůstalosti,“ podotkla už dříve Věra. Za celou dobu se o zdraví svého otce nezajímali. Čekali jen na jeho smrt, aby si finančně polepšili. To zřejmě Antonín tušil, a tak to v závěti ošetřil. Nevlastní sourozenci ale napadli závěť, a tak podle soudu mají dostat polovinu majetku. Věra měla vyplatit každému téměř 184 tisíc korun. Jenže se jim nelíbilo, že peníze nedostali hned a podali na ni návrh na exekuci. Věra se s nimi nejprve snažila domluvit, ale marně. „Peníze jsem měla připravené, jenže banky nemohou velkou částku převést okamžitě,“ vysvětlovala Věra s tím, že nevlastní sourozenci to vše udělali naschvál. 
„Jestliže byl úvěr schválen 4. července 2011 a připraven od 2. srpna 2011 k proplacení na účty sourozenců, nedalo se to uspíšit,“ potvrdil tehdy Dračka. „Běžně tyto operace trvají tři až čtyři týdny. Je to o vzájemné dohodě stran, musejí to akceptovat,“ podotkl. Na případu je vidět, že o dohodu s paní Věrou nevlastní bratr Jan a sestra Martina nestojí. Věra už nevlastní sestru vyplatila. Její bratr však u soudu vyhrál, a tak podala odvolání k Ústavnímu soudu a stále čeká na výsledek. „Nejhorší je právě to čekání. 
Dlouho se nic neděje, a pak přijde oznámení, že mám do čtrnácti dnů zaplatit padesát tisíc, ale kde je sehnat?“ podotkla Věra. Radí každému, kdo by se do exekuce dostal, aby se okamžitě, stejně jako ona, obrátil na odborníka. Nerada vzpomíná na začátky, kdy byl její rodině pozastaven účet. „Ota Dračka byl první, kterému jsme se svěřili. Stalo se mi to poprvé v životě, člověk o tom nic neví, protože vše platí, nečeká, že na něj může přijít exekuce. On vše vyřizoval za nás,“ dodala Věra. 


Více zde: http://www.hora2014.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama