Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.10.2014 7:01:50

V Brandýse nad Labem byl ukončen projekt transformace sociálních služeb „Z domov

V Brandýse nad Labem byl ukončen projekt transformace sociálních služeb „Z domov

Tiskovou konferencí, výstavou fotografií a symbolickým uzavřením budovy byl v Brandýse nad Labem – Staré Boleslavi ukončen mnohaletý projekt „Podpora transformace sociálních služeb“.

Tiskovou konferencí, výstavou fotografií a symbolickým uzavřením budovy byl v Brandýse nad Labem – Staré Boleslavi ukončen mnohaletý projekt „Podpora transformace sociálních služeb“. Akce se mimo ředitele Vyššího Hrádku, poskytovatele sociálních služeb Ivana Semeckého zúčastnili i vzácní hosté – za Ministerstvo práce a sociálních věcí náměstkyně Zuzana Jentschke Stöcklová, za zřizovatele radní Zdeněk Štefek a Karel Horčička.

„Jsem rád, že mohu být při tomto okamžiku, který je završením stovek hodin práce často bezejmenných lidí. Středočeský kraj jde dle svého programového prohlášení cestou rozvoje sociálních služeb, nikoliv cestou škrtů. Zvýšenou kvalitu ukazuje právě i tento dokončený projekt.“ sdělil radní Horčička.

„Proces transformace nebyl jednoduchý, v Radě kraje jsme vedli při schvalování řady investic do rekonstruovaných objektů k bydlení dlouhé diskuse o parametrech projektu, pan náměstek Syblík čelil řadě otázek a rozhodnutí, a tak jsem nyní rád, že můžeme být svědky úspěšného dokončení projektu a že jsou z nového bydlení nadšení klienti i zaměstnanci.“ zhodnotil akci radní Štefek. Všichni zároveň poděkovali všem, kteří se o zdárné dokončení transformace zasloužili.

Cestou transformace se Vyšší Hrádek, p.s.s. vydal už v roce 2006. K základním službám domova pro zdravotně postižené postupně přidal služby chráněného bydlení a pak i denní stacionář. Právě základní služba – domov pro zdravotně postižené – se stala hlavním objektem celého procesu transformace. Nyní již není poskytována v původní ústavní budově, ale v jiných domácnostech v běžné městské zástavbě.  Každý klient tak - s odpovídající podporou asistenta – může uplatnit svůj potenciál a realizovat svá přání.

Sociální služby a jejich pracovníci tak pomáhají lidem s mentálním či kombinovaným postižením žít život co nejvíce podobný životu ostatních lidí - uživatelé služby bydlí v běžném bytě nebo domě a mají obyčejné starosti i radosti.

Po realizaci procesu i za pomoci evropských prostředků – aktuálně z Integrovaného operačního programu (IOP) - se všech 90 klientů Vyššího Hrádku, p.s.s. nakonec přestěhovalo do upravených zrekonstruovaných domů. Celá akce se však dotýká mnohem většího počtu lidí, sociálních pracovníků i členů rodin klientů a jejich komunit.

Před uzavřením původního sídla poskytovatele účastníci shlédli ještě výstavu fotografií Lukáše Houdka, který zachytil bývalé obyvatele ústavu na jejich oblíbených místech ve městě.

A pak již byl starý objekt panem ředitelem symbolicky uzamčen a předán Středočeskému kraji k dalšímu využití. „Přál bych si, aby si v nových domovech lidé našli své místo, sousedy, práci a žili jako většina z nás.“ uzavřel tuto etapu ředitel Semecký.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama