RSDr. Vojtěch Mynář

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.10.2014 15:02:00

Konec mýtů na Odře

Konec mýtů na Odře

V závěru měsíce září vyjela z Polského Štětína do Kiedzierzyna-Kozle, a to z iniciativy Rady kapitánů říčních lodí Polska, loď na výzkumnou plavbu s mottem „odíráme Odru z mýtů“!

 Oderská tlačná souprava je přizpůsobena projektu. Místo nákladu jsou na lodi uloženy kontejnery ve dvou řadách nad sebou přizpůsobeny k ubytování vč. sociálního zařízení, konferenční místnosti a nezbytným technickým zázemím. Umístění kontejnerů simuluje skutečnou plavbu s nákladem a patřičnou zátěží. Na lodi jsou instalované přístroje, které měří hloubku vody, ponor a výšku mezi horní hranou nákladu.

Během plavby se podjíždělo pod 44 a projelo 24 zdymadly. Výsledky průzkumné plavby mají otevřít dialog o zavedení vodní přepravy kontejneru po Odře.  Všechny výsledky dokazují, že se jedná o reálnou možnost přepravy nákladů a to již nyní bez jakýchkoliv úprav koryta řeky (jedná se o úsek Štětín-Kiedzierzyn-Kozle). Průzkum a jednoznačná fakta vyvrátila veškeré mýty o nesplavnosti řeky Odry.

Účastníci projektu z Polska a České republiky na vlastní oči potvrzují skutečné podmínky, které otevírají první kroky pro převážení nákladů vodní cestou. Jde o zásadní krok ke změně orientace v logistice vodní dopravy.

Následná mezinárodní konference 2.10.2014 v Kiedzierzynie-Kozli vyhodnotí veškeré získané informace a navrhne další postup, který se týká také možnosti splavnění řeky Odry až do Ostravy.

Pro tuto část se připravuje studie proveditelnosti, která má celkově záměr podpořit. Jde o velký krok na cestě k možné výstavbě vodního díla Dunaj-Odra-Labe.

Podporu vyjádřili členové komise pro podporu ekonomického rozvoje města Ostravy, kteří se projektu účastnili, stejně jako řada významných hostů a specialistů na vnitrostátní nákladní přepravu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama