Jan Beneš

Kandiduji do zastupitelstva města Třemošná
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,18. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.10.2014 22:52:04

Rozhovor s Václavem Šteklem, vedoucím kandidátem KSČM do zastupitelstva Plzně

Rozhovor s Václavem Šteklem, vedoucím kandidátem KSČM do zastupitelstva Plzně

Původním povoláním je učitel. V roce 2006 ho občané zvolili do zastupitelstva města Plzně a od roku 2008 hájí zájmy svých voličů také v zastupitelstvu Plzeňského kraje.

Po posledních krajských volbách v roce 2012 působí na plný úvazek jako člen Rady Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství.

Než se dostaneme k politice, dovol jednu otázku ze soukromí. Jak by ses stručně čtenářům představil? Co třeba rád děláš ve volném čase?

Již druhým rokem působím ve funkci člena Rady Plzeňského kraje a s tím je spojená určitá časová náročnost. Na mnoho aktivit již nezbývá čas. Během volného času si občas přečtu nějakou zajímavou knihu či zajdu do kina a trochu času rád věnuji procházkám se svým psem. Rád bych se opět začal intenzivněji věnovat sportu.

V zastupitelstvu města Plzně působíš už 2 období. Jak bys zrekapitulovat to uplynulé? Co se klubu KSČM povedlo prosadit a naopak čemu zabránit nedokázal?

Síla a možnosti našeho zastupitelského klubu je přímo úměrná počtu našich mandátů. Přestože se naši političtí soupeři neustále zaklínají demokratickými principy, tak jejich ochota na poměrné zastoupení všech stran v orgánech zastupitelstva a rady města tomu nenasvědčuje. Přesto jsme strana, která rozumná a pro občany potřebná rozhodnutí podporuje. Z posledních projektů jsme podpořili stavbu spalovny v Chotíkově, projekt nového depa PMDP a stavbu nového divadla. V případě zpětného odkupu plzeňské vodárny nám okolnosti daly za pravdu, že náš postoj k držení si klíčových podniků ve městě je správný. Nedaří se nám bránit někdy až překotnému výprodeji městského majetku.

Takže mnohé úkoly trvají, jaké jsou hlavní priority programu KSČM pro následující 4 roky? Které z těch témat považuješ za svou osobní prioritu?

Opět budeme apelovat na poměrné zastoupení politických subjektů v orgánech zastupitelstva a rady. Pro práci v zastupitelstvu jsou informace z komisí rady města velmi důležité a dokážou zkvalitnit proces rozhodování během jednání. V rámci svého programu budeme dbát na to, aby nedošlo ke zhoršení dostupnosti zdravotní péče a sociálních služeb pro občany města. Budeme podporovat realizaci důležitých dopravních staveb – 2. etapu severozápadního obchvatu města, obchvatu Roudné a prodloužení tramvajové linky na Borská pole. Budeme se snažit o stavbu domu pro seniory na Slovanech a pro startovací, malometrážní byty pro občany. Nepolevíme ve snaze o postupné zrušení všech heren s výherními přístroji na území města a o navrácení bezplatného užívání veřejné dopravy ve městě dárcům krve. Dál bude trvat naše podpora institutu obecního referenda k důležitým otázkám jako nástroje přímé demokracie.

Na začátku září jsi byl na slavnostním otevření nového divadla v Jízdecké ulici. Co na Novou scénu říkáš?

Nové divadlo v Plzni je opravdu moderní stavba se vším všudy. Nedokážu posoudit, zda je krásná či ošklivá, ale určitě nabídne lepší zázemí a divadelní prožitky než bývalé Komorní divadlo. Jako každou jedinečnou stavbu ji provázely komplikace a problémy. Je otázkou, na kolik byly předvídatelné a zda jim šlo zabránit. Domnívám se, že v případě vícenákladů za přehodnocení kategorizace odpadu určitě. Vzhledem k velikosti divadla a složitosti technologií se obávám větších provozních nákladů.

Dlouhodobě je velkým problémem nejen obyvatel Plzně je sehnat pro své děti místo v mateřské školce. Stávající zastupitelstvo to řešilo jen částečně například stavbou montovaných školek. Jaké řešení nabízí KSČM?

Stavba montovaných školek je jedním z řešení, které pomůže zvládnout potřebu na umístění dětí v předškolních zařízeních. Dále lze jistě vhodně stavebně rozšířit některé stávající objekty anebo lze v některých případech využít nižší naplněnost kapacit školních budov. Na příkladu nedostatku míst ve školkách lze jasně prokázat, že vždy je zapotřebí před unáhleným řešením dobře analyzovat situaci a predikovat budoucí vývoj.

Jsi původním povoláním učitel, takže přejděme od mateřských škol k základním. Pro školáky má Plzeň dostatečné kapacity, nebo na rodiče čeká problém s hledáním místa i pro budoucí prvňačky?

Město Plzeň si v minulosti svým rozhodováním v oblasti předškolního vzdělávání zkomplikovalo situaci. Ale v oblasti kapacity základních škol se situace opakovat nebude. Velké budovy škol šly špatně developersky využít, a proto jich neubylo. Kapacity pro děti na základních školách jsou dostatečné i do budoucna.

Volby už pomalu ťukají na dveře takže přeji Tobě i celé KSČM hodně úspěchů. Někteří voliči možná ještě tápou a zvažují jaký subjekt ve volbách podpoří. Co bys takovým nerozhodnutým voličům v závěru kampaně vzkázal?

V každém případě je důležité k volbám vůbec jít. Nízká volební účast nesvědčí nic pozitivního o náladách ve společnosti a naopak může jistým zájmovým skupinám vyhovovat. Voliči by měli zvážit, zda jejich kandidáti jsou věrohodní a zda náhodou neslibují jen modré z nebe. V minulosti lze nalézt několik příkladů nově vzniklých politických uskupení, které následně zklamaly a nedokázaly naplnit očekávání. Je dobré si rovněž dát pozor na recyklované politiky, kteří se domnívají, že jim změna politického dresu může pomoci. Na závěr bych si dovolil výzvu: “ Vážení spoluobčané, přijďte 10. a 11. října 2014 k volebním urnám a dejte svůj hlas těm, kteří Vás nikdy nezradí, ale vždy se budou snažit Vám pomoci. Dejte hlas kandidátům KSČM!“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama