JUDr. Lubomír Ledl

Autentická levice - alternativa!
  • Levice
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.10.2014 10:51:54

Dopadne to jako vždycky?

Dopadne to jako vždycky?

Před pár dny se mě při jednom předvolebním setkání jeden z hloučku diskutujících občanů zeptal, jestli nemám obavy, že menšinová Rada hlavního města Prahy složená výhradně ze členů TOP09 začne po volbách řádit jak černá ruka.

No, jestli zrovna jako černá ruka to nevím, ale že Hudečkova TOPka nemá ráda, když se jí někdo kouká pod prsty, to bylo zřejmé po celou dobu, kdy se před necelými třemi lety dostala k moci (původně v koalici s ODS, později jako menšinová rada). Kontrolní mechanizmy a dosud platná demokratická pravidla se omezovaly, opozice byla „chráněna“ před informacemi, magistrátní úředníky „uklidňovali“ neustálým vyhazováním a destabilizací. Zkuste se zeptat kolik ředitelů odborů je dnes skutečně ve funkcích a kolik jich je jen pověřených. Jednak je to v rozporu se zákonem, jednak asi každý uzná, že pověřený ředitel je jistě povolnější, než ten řádně jmenovaný. Čím dál tím víc otázek se také začalo řešit za zády zastupitelstva, kuloárně, v různých ad hoc pracovních skupinách a podobně. Takže jediné bububu, které ještě zbylo, byly výbory zastupitelstva a zastupitelstvo samotné, které vždycky mohlo, i když se zpožděním reagovat. Navíc se v poslední době začaly stále častěji ozývat hlasy, že se vytvářejí nové neprůhledné korupční praktiky. Hlavně kolem IPRu (Institut plánování a rozvoje), ale i kolem prodeje a pronájmu pražského majetku kolem paní radní Vorlíčkové.

No a teď se obávám, že než zasedne nové zastupitelstvo a zvolí novou Radu, tak to bude trvat tak dva měsíce, možná déle. A tyhle špatné manýry dostanou zelenou.

Myslím, že povolební vyjednávání budou dost složitá. Jsem ale přesvědčen, že znovuzvolení Tomáše Hudečka jako primátora snad nehrozí. Jednak sám primátor má zvláštní schopnost znepřátelit si skoro všechny své možné spojence a prokázal v řadě případů, že dokáže nadělat víc škody, než užitku. Po celé řadě čistek a nátlakových akcí celostátního vedení došlo navíc k tomu, že naprostou převahu na kandidátce získali lidé Hudečkova ražení, a ti „normálnější“ byli z kandidátek prostě odstraněni. Doufám, že TOPce neprospěje ani mimořádná dávka agresivity a nenávistnosti téměř proti všem, se kterou kampaň vede. Ale v politice je možné všechno. Třeba ta zkušenost posledních tří let nestačila, a tak si ji budeme muset zopakovat – možná v ještě temnějších barvách. Ale to už záleží hlavně na voličích.

Lubomír Ledl - kandidát do ZHMP

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama