Mgr. Pavel Dobeš

  • Praha 3
  • radní městské části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2014 12:09:00

Jak dopadly volby na Praze 3

Jak dopadly volby na Praze 3

Máme po volbách na Praze 3 a začínají kolečka povolebních vyjednávání, ze kterých vzejde nová Rada městské části a starosta či starostka. Jak tedy podle mě volby dopadly?

Přes velmi kontroverzní poslední část kampaně, zcela jednoznačně zvítězil Matěj Stropnický a Žižkov (nejen) sobě, který získal 27,29 % hlasů a 11 mandátů.

Není to zas tak překvapivé vítězství, s ohledem na to, že předvolební diskuse se vedla o bodech, které ŽNS v průběhu posledních 4 let vytáhlo. Ať se jedná o Nákladové nádraží Žižkov, park Parukářka, či cyklostezky a bytovou politiku. U TOP 09 je výsledek neúspěchem a je jistě překvapením, jak velký rozdíl je mezi prvním a druhým. Paní starostka měla čtyři roky na to, se nejviditelněji podílet na správě městské části a představit i jasnou představu toho, kam a jak se bude Praha 3 dále ubírat. To se ovšem v kampani nestalo. TOP 09 se vyjadřovala k tématům, které jí byly navrženy od koaličního partnera a sama nekladla důraz na své programové priority. Zisk 20,89 % a 8 mandátů je pro stranu, která měla čtyři roky post starosty, jistě málo.

Následuje asi největší překvapení voleb na Praze 3 a to ODS. Ta získala třetí místo a zisk 13,13 % a 5 mandátů. S ohledem na dlouhodobé vládnutí ODS v minulosti a celou řadu excesů je to výsledek více než zajímavý a je jisté, že se ODS podařilo přesvědčit voliče, že se jedná o nové lidi, kteří nejsou spojeni s předchozími představiteli této strany. Zde si dovolím dvě poznámky: 1) až delší doba prokáže, zda tomu tak opravdu je… 2) není mi moc jasné, proč TOP 09 nemá žádný problém s tím, že v předvolebních materiálech ODS Praha 3 je hlavním podporovatelem Jiří Pospíšil, který sice byl členem ODS, ale nyní je zvoleným evropským poslancem za TOP 09 (ovšem to si musí v TOP 09 vyjasnit sami).

Čtvrtým v pořadí je ČSSD se ziskem 12,83 % a 5 mandátů. To je velmi slabý výsledek s ohledem na masivní kampaň a účast v poslední radniční koalici (v Radě měli 3 zástupce). Páté místo pak obsadila KSČM se ziskem 6,69 % a 2 mandáty. Je to výsledek, který odpovídá několika předchozím volbám a není zde patrný ani nárůst či pokles.

Následují dva nováčci v zastupitelstvu, kterými jsou pátí Svobodní se ziskem 5,88 % (2 mandáty) a Volba pro město 5,44 % (rovněž 2 mandáty). Kampaň Svobodných na Praze 3 byla významně propojena s kampaní celopražskou a byla postavena na slovu Svoboda. Na „trojce“ pak kampaň byla doplněna o druhý rozměr a to, že „náš program je opak toho, co říká Matěj Stropnický a ŽNS“. U Volby pro město se jedná o úspěch, na který nedosáhla před čtyřmi lety, kdy její kandidáti zůstali těsně pod pětiprocentní hranicí (což by ovšem stejně bylo málo s ohledem na tehdejší rozdělení Praha 3 na 4 obvody). U Volby pro město je jedna zvláštnost, která se projevila jen u této strany a to, že došlo ke změně pořadí oproti kandidátní listině. Dva obdržené mandáty získali lidé z třetí, resp. čtvrté pozice.

Další strany již pětiprocentní hranici nepřekročily. Demokraté Jana Kasla získali 4,36 %. Nepodařilo se nám získat podporu pro celou kandidátku, Demokraté Jana Kasla měli největší rozdíl mezi průměrným počtem obdržených hlasů a počtem hlasů pro první dva kandidáty, tedy Michala Konvičku a mě. Pro překročení pětiprocentní hranice jsme tedy potřebovali, aby lidé, kteří dali tzv. malý křížek prvním dvěma kandidátům, zaškrtli buď dalších 30 jmen na naší kandidátce, či zaškrtli velký křížek u strany. Výsledek by pak byl jiný, ovšem to se nestalo…

Následuje hnutí Pro Prahu se ziskem 2,24 %. To kopíruje výsledek celopražský, resp. výsledek Pro Prahu do Zastupitelstva hlavního města Prahy a s ohledem na to, že v podstatě žádnou lokální kampaň nevedli a neměli ani žádné lokální téma, se není příliš čemu divit. Pod jedním procentem skončily strany DSSS, DOMOV a Romská demokratická strana. U stran, které nepostaví ani 35 jmen na kandidátní listiny (DSSS a Romská demokratická strana), to není nic překvapivého a u strany DOMOV se ukazuje, že koncept nestranickosti, losování na kandidátku, nejednoznačné vymezení programu a nedeklarovaná ochota se do voleb zapojit je špatný a neúspěšný.

Komunální volby skončily s účastí 33,7 %, což je méně než před čtyřmi lety. Do zastupitelstva se dostalo 7 stran, což je o jednu více oproti poslednímu zastupitelstvu. Jaké varianty povolební spolupráce na Praze 3 jsou, si vám dovolím představit příště.

Všem, kteří se voleb účastnili, chci velmi poděkovat a pojďme společně sledovat, jak se na Praze 3 komunální politika bude dále vyvíjet. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama