Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.10.2014 8:16:39

V centrále kraje diskutovali představitelé kulturních institucí

V centrále kraje diskutovali představitelé kulturních institucí

V sídle Středočeského kraje se konala porada ředitelů příspěvkových organizací v kultuře, které se účastnil i radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek

V sídle Středočeského kraje se konala porada ředitelů příspěvkových organizací v kultuře, které se účastnil i radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek. Odpolední část setkání byla přístupná i dalším kulturním institucím v kraji.

„Cílem setkání bylo využít přítomnosti všech ředitelů příspěvkových organizací a i dalších kulturních institucí k prezentaci několika důležitých témat – v oblasti možných provozních úspor, v oblasti dotačních titulů a v oblasti prezentace kulturního dědictví. “ sdělil k setkání radní Štefek.

Podrobně byla rozebírána problematika úsporných zdrojů osvětlení, cíleno bylo zejména na LED zdroje. Rozebrána byla taktéž i oblast podpory investic do snižování energetické náročnosti i pro památkově chráněné objekty, zejména z fondů OPŽP a SFŽP.

Široké možnosti ukázal představovaný program evropských dotací Kreativní Evropa, tento dotační program vyhlásila Evropská komise pro období 2014 – 2020 a je určen pro organizace z kulturních a kreativních odvětví. Navazuje na programy  Kultura, MEDIA a MEDIA Mundus. Záměrem programu je posílit konkurenceschopnost Evropy v kultuře, filmu a ostatních kreativních odvětvích a zároveň podporovat zachování kulturní a jazykové rozmanitosti. Rozpočet ve výši 1.46 miliard eur byl oproti minulému období navýšen o 9 %. Program se skládá z dílčích programů Kultura a MEDIA a mezioborové složky.

Představen byl též aktuální stav Integrovaného regionálního operačního programu, z kterého bude pravděpodobně možné čerpat na rekonstrukce Národních kulturních památek a památek UNESCO a na téma zpřístupnění kulturního dědictví.

V oblasti prezentace si přítomní vyměnili zkušenosti o možnostech firmy Google, která umožnila Muzeu TGM využít nástroje svého Kulturního institutu pro různé multimediální aplikace. Přínosem byla též informace o rozvíjející se spolupráci s destinačními managementy, v rámci které vzniknou i využitelné propagační publikace.

„Žijeme v informační společnosti, ale těch informací je tolik, že se k pracovníkům v kultuře ty důležité a využitelné nemusí dostat včas. Koncentrované představení možností, jak řešit mnohé palčivé problémy kulturních institucí se ukázalo jako velice efektivní způsob vzdělávání, ve kterém chceme pokračovat.“ dodal Štefek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama