Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.10.2014 13:43:00

ČSSD vyhrála senátní volby!

ČSSD vyhrála senátní volby!

Po čtvrté v řadě za sebou (2008, 2010, 2012, 2014) vyhrála o tomto víkendu ČSSD senátní volby.

Získali jsme ve druhém kole celkem 10 z rozdělovaných 27 mandátů. Zůstáváme nadále zdaleka nejsilnější politickou stranou v Senátu, náš klub bude mít nyní 33 senátorů a máme zcela reálnou šanci prosadit sociálního demokrata i pro příští dva roky na (druhou nejvyšší ústavní) pozici předsedy Senátu.

Vítězství je to o to cennější, že ČSSD dokázala poprvé v historii vyhrát senátní volby jako vládní strana. V letech 1998-2006, když jsme byli poprvé osm let ve vládě, jsme senátní volby vždy výrazně prohrávali s tehdejší opozicí, zejména ODS. V roce 1998 ČSSD získala v senátních volbách jen tři mandáty, v roce 2000 (v poločase vlády Miloše Zemana) jeden, v roce 2002 (na začátku vlády Vladimíra Špidly) sedm mandátů, v roce 2004 jsme neprosadili ve volbách žádného senátora a v roce 2006, krátce po odchodu do opozice, šest mandátů.

V letech 2008-2012 jsme senátní volby vyhrávali zejména díky mobilizaci voličů proti asociální pravicové vládě. Nyní jsme byli v odlišné a mnohem obtížnější situaci. Po osmi měsících v koaliční vládě se nám ale na celostátní úrovni podařilo potvrdit pozici nejsilnější parlamentní politické strany. Chci poděkovat a pogratulovat našim kandidátům, kterým se podařilo zvítězit. Vím, že to nebyl snadný souboj, ale všech deset nově zvolených senátorů v něm prokázalo schopnost získat si silnou podporu a sympatie nejen tradičních voličů ČSSD.

Chci poděkovat rovněž všem našim devatenácti finalistům, kteří se probojovali do druhého kola. Mrzí mne, že Senát po těchto volbách opouští pracovití a pro sociální demokracii důležití senátoři, kteří většinou velmi těsně podlehli svým soupeřům: kolegové Kapoun, Chládek, Sykáček či Trpák a kolegyně Gajdůšková a Doupovcová. V Senátu odvedli velký kus práce a jako předseda ČSSD jim za to chci i při této příležitosti poděkovat.

Máme za sebou komunální volby, v nichž ČSSD skončila co do počtu mandátů těsně druhá za KDU-ČSL a co do počtu hlasů o 2% rovněž na druhém místě za ANO. Ve volbách do senátu jsme zvítězili. Obojí volby přinesly řadu námětů a výzev, které nyní musíme správně a nemilosrdně vyhodnotit. Tradiční strany jsou i nadále pod silným tlakem a ČSSD musí udělat takové vnitřní změny, které posílí naši schopnost vyhrávat volby. Největší výzvou přitom budou velká města. O tom všem budeme diskutovat uvnitř sociální demokracie během příštích měsíců, kdy se budeme připravovat na sjezd.

Děkuji všem za pomoc ve volební kampani, pokračujeme v tvrdé práci na plnění programu koaliční vlády a na zlepšení působení a fungování naší sociální demokracie.

Bohuslav Sobotka

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama