Mgr. Michaela Marksová

  • SOCDEM
  • Hlavní město Praha
  • místostarostka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.10.2014 18:31:26

Lesní školky mají nyní velmi výhodné postavení při vyjednání

Lesní školky mají nyní velmi výhodné postavení při vyjednání

Poslanci rozhodnou, zda podpoří dětské skupiny a tím i snazší návrat do práce pro rodiče s dětmi.

O osudu dětských skupin s definitivní platností rozhodnou v průběhu právě startující schůze Poslanecké sněmovny poslankyně a poslanci. Debata o lesních školkách v uplynulých dnech zastínila pravou podstatu a smysl návrhu zákona o zřizování dětských skupin. Ty mají především řešit akutní nedostatek míst ve školkách a pomoci zaplnit mezeru, která vznikla zrušením sítě jeslí v oblasti péče o děti do tří let.

Za přijetí zákona se postavila i Unie zaměstnavatelských svazů ČR, která se ve svém prohlášení obrací na poslance s žádostí o podporu zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině. Pokud totiž poslanci zákon neschválí, přijdou zaměstnavatelé o účinný nástroj, kterým mohli vytvářet vhodné podmínky pro návrat svých zaměstnanců do pracovního života.

„Jde jednoduché a pružné řešení, které rychle pomůže rodinám s péčí o malé děti a ulehčí návrat do práce. Co se týká Lesních školek, MPSV v žádném případě nechce ohrozit jejich existenci. Naopak, právě díky projednávání zákona o dětských skupinách se konečně zvedla široká diskuze i o dalších alternativách v oblasti péče o předškolní děti. Lesní školky mají nyní velmi výhodné postavení při vyjednání své budoucí pozice v síti školských zařízení.“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. „Chci být prostředníkem v diskuzi s ministrem školství a zdravotnictví tak, aby mohly být lesní školky se všemi svými specifiky zařazeny do sítě zařízení podle školského zákona,“ dodala ministryně.

Obávat se nemusí ani kluby pečující o děti ze sociálně znevýhodněného prostředí. MPSV s nimi jedná o tom, jaké druhy aktivit přesně provozují a zda vůbec pod zákon o dětské skupině, které registruje přímo MPSV, spadnou.

Podporu zákonu o dětské skupině dnes vyjádřili také další dva členové kabinetu Bohuslava Sobotky. Podle ministra školství Marcela Chládka patří diskutovaná problematika lesních školek, se kterými už začal jednat, do gesce právě jeho resortu a vztahuje se na ně školský zákon, nikoli zákon o dětských skupinách. Lesní školky kvůli tomu musí podle jeho slov splnit čtyři požadavky: zápis do registru, plnění rámcových vzdělávacích programů, umožnění návštěv školní inspekce a plnění hygienických požadavků.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček řekl, že jeho resort bude při jednání o budoucnosti lesních školek postupovat maximálně vstřícně. „Požadavky nebudou přehnané, ale bazální hygienický standard musí být zachován, míní. Chceme se inspirovat v přístupu například v Německu nebo Rakousku,“ uvedl ministr Němeček.

Zákon dává nově vznikajícím dětským skupinám, i těm stávajícím, základní právní rámec, jehož součástí je daňová motivace pro zaměstnavatele. Přichází s ním možnost uplatnit za službu péče o dítě slevu na dani a pro zaměstnavatele možnost odepsat investice a daňově uznat provozní náklady. MPSV rovněž kvůli zajištění dostupnosti služby nastavuje možnost čerpání finančních prostředků z Evropského sociálního fondu. V případě přijetí zákona tedy lze očekávat větší zapojení společností do zřizování firemních školek. „Díky daňovému zvýhodnění budou zaměstnavatelé současně motivováni k tomu, aby svým zaměstnancům na umístění dítěte do dětské skupiny přispívali,“ vysvětluje jednu z předností zákona prezident Unie zaměstnavatelských svazů Jiří Horecký.

Dětská skupina rodičům umožňuje chodit do zaměstnání a zároveň zůstat s dětmi v blízkém kontaktu. Mezi výhody patří společná cesta do školky a práce, možnost dítě navštívit v průběhu dne a mít zajištěné hlídání po celou pracovní dobu, třeba i při mimořádném pracovním nasazení. Dětské skupiny jsou koncipovány tak, aby byly dostupné, když se dítě nedostane do běžné školky a soukromou si rodina nemůže dovolit. Může pomoci i s adaptací handicapovaným dětem nebo dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí. Děti získají dostatek času na osvojení všech návyků a dovedností potřebných pro úspěšné absolvování základní školy.

V rámci podpory z Evropského sociálního fondu je již nyní realizováno 36 projektů dětských skupin. Na MPSV fungují úspěšně dvě skupiny pro děti zaměstnanců, ve kterých se aplikují zkušenosti ze zahraničí, hlavně z Rakouska a Německa. Dětské skupiny je nejen snadné zřídit, ale i zrušit. Nezůstane po nich nevyužitá budova, o kterou se musí obec, městská část nebo zaměstnavatel starat a hledat pro ni jiné uplatnění. Může tak být pomocníkem nejen v současnosti, kdy chybí téměř 50 tisíc míst ve školkách, ale i v budoucnosti, v dobách „baby boomů“.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama