Martina Dlabajová

  • ANO 2011
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.10.2014 11:26:06

Sacharovova cena pro muže, který vrací ženám zdraví i důstojnost

Sacharovova cena pro muže, který vrací ženám zdraví i důstojnost

Vítězem letošní Sacharovovy ceny Evropského parlamentu za svobodu myšlení se stal konžský gynekolog Denis Mukwege. Dalšími finalisty bylo Ukrajinské hnutí EuroMaidan a ázerbájdžánská aktivistka za lidská práva Leyla Yunus.

 I když všichni finalisté by si vítězství zasloužili, já jsem společně se svými kolegy z ALDE podporovala právě odvážného lékaře, a jeho vítězství mě skutečně potěšilo. Zapadlo do dnešního dne věnovaného mimo jiné právům žen a jejich diskriminaci. Ptáte se, kdo je Denis Mukwege? A proč cenu pojmenovanou po sovětském disidentovi Andreji Sacharovovi získal ženský lékař z Afriky, když cena je od roku 1988 udělována jednotlivcům nebo organizacím, kteří zasvětili svou práci i životy obraně lidských práv, svobod a svobodě projevu?

            Denis Mukwege se specializuje na pomoc a léčbu obětí znásilnění. Vrací ženám nejen zdraví, ale i důstojnost. Je zakladatelem nemocnice Panzi v Bukavu, v Demokratické republice Kongo. V zemi, kde se ženami často nezachází moc hezky, bohužel často i velmi ošklivě, je úsilí toho to lékaře o to cennější. Zraněné, znásilněné, ponížené ženy mají v tomto muži zastání. Plastika vagíny je často jediným řešením, jak vrátit oběti útoků do normálního života. I když "normální" je v tomto případě asi dost odvážné slovo.

Na úrovni Evropského parlamentu debatujeme o rovných příležitostech pro ženy, snažíme se prosadit kvóty pro jejich vyšší zastoupení ve správních orgánech, politice i společenském životě. To je samozřejmě správné a žádoucí. Sacharovova cena nám ale musí připomínat, že na druhém konci světa jsou ženy ještě stále  ohrožovány na životě. Že nesní o volebním právu a manažerských pozicích,  ale o slušném, klidném a bezpečném životě bez násilí a trvalého pocitu ohrožení.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama