Ing. Michal Kostka

Poctivě, s odvahou, za to, aby se věci dělaly lépe...
  • KSČM
  • Kroměříž
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.10.2014 22:44:47

Třinácté zastupitelstvo aneb Krátce a rychle

Třinácté zastupitelstvo aneb Krátce a rychle

Pozorný čtenář si jistě všiml skutečnosti, že nadpis současné článku o zastupitelstvu nese číslovku o dvě větší než nadpis toho předchozího. Není to proto, že bych snad dvanácté zastupitelstvo, které se konalo 18.6., vynechal.

Účast si stále držím na 100 %, není to ani proto, že bych byl líný a nechtěl o zastupitelstvu psát.

Důvodem je, že nedlouho po dvanáctém zastupitelstvu jsem zamířil na dovolenou, kterou jsem ovšem přerušil, jelikož se zdravotní stav mého otce stal kritickým. Otec nakonec své nemoci podlehl. Jen bych dodal, že otec se i tváří v tvář smrti choval neskutečně statečně, za což, stejně jako za to, co mi v životě dal, i za jeho přístup k mnoha dalším lidem, jsem velmi hrdý. Takže tyto starosti vedly k tomu, že jsem článek z dvanáctého zastupitelstva nepublikoval.

Nicméně dovolím si se k jednomu bodu z červnového zastupitelstva vrátit. Tímto bodem byl převod internátu Štěchovice v Kroměříži ze správy hotelové školy do správy veterinární školy. Bod tehdy sice prošel poměrně hladce a hlasoval jsem pro něj i já, i když jsem s návrhem nebyl zcela ztotožněn. Pana radního Navrátila jsem se již na výboru ptal, jaký je důvod převodu, když teprve před pár lety došlo k převodu internátu na hotelovou školu (a už tehdy to budilo určité emoce). Pan radní mi nebyl schopen sdělit více než „neviděl jste, v jakém je to stavu“. Čekal jsem poněkud přesvědčivější argumentaci. Nicméně potom, co radní řekl, že se dokonce zvažovalo postavení nové budovy, jsem bod podpořil, protože jsem toto řešení považoval za méně špatné než stavět novou budovu.

K bodu jsem se vrátil proto, že zářijové výjezdní zasedání školského výboru před zastupitelstvem se konalo právě v internátu Štěchovice. Ředitelka střední veterinární školy nám důvod převodu vysvětlila daleko lépe než pan radní. Škola nemá prostory, kde by mohla vybudovat odborné učebny, které potřebuje. Z tohoto důvodu vznikl záměr vybudovat ze současného internátu, který poskytuje mnohem menší komfort než internát Štěchovice, komplex odborných učeben a jako internát využít právě internát Štěchovice, aktuálně prázdný. Pokud bych znal tyto argumenty, rozhodně bych už v červnu převod internátu podporoval.

Ale teď už k vlastnímu třináctému zastupitelstvu konanému 17.9. Zastupitelstvo bylo skutečně mimořádně krátké a mimořádně rychlé. K většině bodů se nevedly sáhlodlouhé diskuze, názory byly relativně jednotné. Bylo to i tím, že řada materiálů byly vyloženě technické věci, např. několik bodů byly pouze změny zřizovacích listin, aby byly v souladu s novým občanským zákoníkem, který udělal v našem právu skutečně velký vítr. Mezi důležitější body patřilo rozdělení dotací mezi obce úspěšné v soutěži Vesnice roku, garance podpory Barum Rally ze strany kraje do budoucích let, protože tato soutěž přináší do regionu mnoho peněz a metodika pro financování sociálních služeb, vše jednohlasně schváleno.

Kontroverzním bodem byly dotace pro profesionální sportovní kluby PSG Zlín a HC Zlín. Přestože jsme s Mgr. Antolákem na výboru bod nepodpořili a jednoznačně jsme jej nedoporučovali podporovat ani na zastupitelstvu, i klub KSČM byl v tomto rozdělen. Osobně nevidím důvod, proč by kraj měl takto podporovat profesionální kluby, když se podpory kraje pro nedostatek finančních prostředků nedostane ani na celosvětově úspěšné amatérské sportovce ve finančně velmi náročných sportech nebo pro mládežnické sportovce. Bod byl přesto zastupitelstvem schválen.

Diskuze se vedla i okolo nemocnic. Část opozice kritizovala vedení nemocnice ve Zlíně, že údajně nezajistilo pro nemocnici dotaci. Někteří kvůli tomu požadovali i výměnu vedení nemocnice. Radní za naši stranu ovšem jsou toho názoru, že vedení nemocnice nelze měnit tak často a současnému vedení je ještě třeba dát šanci. Shoda byla však v tom, že podobné věci se do budoucna již nesmí stávat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama