Milan Štěch

"Slušně, ale důrazně."
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.10.2014 9:45:30

Vstup Ukrajiny do EU je zatím zcela nereálný

Vstup Ukrajiny do EU je zatím zcela nereálný

Zpravodajský server Novinky.cz uveřejnil před několika dny zprávu s titulkem Štěch: EU by měla Ukrajině nabídnout členství. Problém je, že jsem nic takového neřekl.

Článek se týkal mého vystoupení na konferenci Dny USA a Evropské unie na pražském Žofíně. V reakci na něj jsem obdržel řadu polemických ohlasů. Podle autora jednoho článku jsem dokonce „zTOPkovatěl“. Rád bych proto uvedl pár věcí na pravou míru.

- Nikdy jsem neřekl, že EU má Ukrajině učinit nabídku na vstup. Naopak jsem jasně prohlásil, že v současné době i v blízké budoucnosti je vstup Ukrajiny do EU naprosto vyloučen. Řekl jsem, že v tuto chvíli reálné ani slušné slibovat vstup v blízkém horizontu. Kdo to dělá, chová se nezodpovědně.

- Krizi na Ukrajině v žádném případě nelze vyřešit vojensky, ale pouze diplomaticky. Opět platí, že kdo prosazuje silové řešení konfliktu, chová se nezodpovědně.

- Vnitřní krize na Ukrajině má tři hlavní příčiny. Jsou bohužel hlubší, než si možná uvědomujeme. Jedná se o:

1) Zhoršující se ekonomickou a sociální situaci občanů. Ta také Ukrajince vyhnala do ulic. Plnou odpovědnost za ni nese minulé vedení státu.

2) Soustředění obrovského (a často pochybným způsobem získaného) majetku v rukou několika oligarchů a jeho následné vyvádění mimo Ukrajinu. Tyto zdroje teď zoufale chybí při řešení velkých sociálních a infrastrukturálních problémů, které Ukrajinu nadále vzdalují od vyspělých evropských zemí.'

3) Dlouhodobě rozdílné pohledy občanů z různých částí země na roli Rudé armády v Druhé světové válce. Zatímco na východě považují sovětské vojáky jednoznačně za osvoboditele od nacistického Německa, podle západu šlo jen o další okupaci, tentokrát ze strany SSSR. Pro nás je možná těžko představitelné, že by historické otázky mohly dodnes hrát v politickém životě země tak zásadní úlohu, ale taková je prostě ukrajinská realita.

Už dříve jsem napsal, že debata o Ukrajině je v České republice zbytečně vyostřená a emocionálně podbarvená. Přitom ten problém není a nikdy nebyl černobílý. Do třetice: kdo zneužívá utrpení ukrajinských lidí k vnitropolitickým hrátkám, chová se nezodpovědně. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama