Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.10.2014 17:52:53

Marta Semelová k dosavadnímu vyjednávání v Praze

Marta Semelová k dosavadnímu vyjednávání v Praze

Zpovzdálí sledujeme postupující dohody ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN) na pražské radnici.

Zpovzdálí proto, že nikdo z těchto politických subjektů necítí potřebu jednat s klubem KSČM o programových prioritách, o fungování zastupitelstva, o zastoupení a práci v orgánech města. Vznikající koalice se tak obrací zády k značné části občanů, tedy k lidem, kteří dali svůj hlas KSČM. Pár dnů po volbách tak popírají své předvolební sliby, že chtějí naslouchat všem lidem, hájit zájmy všech obyvatel hlavního města, že chtějí řádně prodiskutovat všechny problémy, které se zde navršily v průběhu minulých volebních období. Nutno podotknout, že na řadě pražských průšvihů mají někteří staronoví zastupitelé svůj nemalý podíl. Ze všech těchto důvodů je proto těžko představitelné, že by náš klub nejednající lustrující koalici podpořil. To však neznamená, že v průběhu volebního období nepodpoříme rozumné návrhy předložené touto, jak se zdá velmi křehkou koalicí. Zastupitelé zvolení za KSČM budou požadovat věcné řešení problémů v zájmu občanů hlavního města a rozvoje metropole. Zároveň budeme požadovat, stejně jako tomu bylo v minulosti, otevřenou diskuzi na jednání zastupitelstva, výborů a komisí, včetně seriózního projednání s odborníky, městskými částmi i občany.

Jak už jsem uvedla, klub KSČM nebude slepě zavrhovat všechny návrhy Rady hl. m. Prahy. Ostatně některé body, na nichž se koalice prozatím dohodla, jsou v souladu s naším volebním programem. Konkrétně např. investice do mateřských a základních škol, výstavba metra D či snížení ročního jízdného. Je pravda, že v našem programu jsme šli ještě dál. Navrhovali jsme bezplatnou přepravu v městské hromadné dopravě, což by přineslo občanům i životnímu prostředí hlavního města značná pozitiva. Nebráníme se však postupným krokům, tedy snižování ceny jízdného, s tím, že i nadále budeme zahájení diskuze o MHD jako bezplatné službě prosazovat.

Vítám i další záměr koalice, který je také součástí našeho volebního programu, a to je nulová tolerance k hazardu. Usilovali jsme o ni po celé minulé volební období společně s různými občanskými iniciativami. Bohužel, i díky některým současným sociálně demokratickým vyjednavačům nové rady, se tento záměr nejen, že nepodařilo realizovat, ale dokonce nedošlo ani k přijetí námi požadovaných změn, které by hazard výrazně omezil. Proto jsem velmi zvědavá na to, zda proklamovaný obrat budou tito zastupitelé schopni v budoucnu učinit. Naši podporu bude samozřejmě mít i navrhované zpřísnění ochrany území Vidoule či Trojmezí. Myslím si však, že takových míst, na která si brousí zuby mnozí ziskuchtivý developeři, je v Praze mnohem víc. Věřím, že náš záměr udržet a rozšiřovat plochy zeleně, parků a rekreačních míst najde oporu u zastupitelů za Stranu zelených.

Jaké další programové priority vzejdou z nové koalice, se zřejmě dozvíme z médií, případně až na zastupitelstvu. Pokračuje tak praxe z minulého volebního období, kdy se ve vedení města střídaly koalice ODS-ČSSD, poté ODS-TOP 09 a následně TOP 09 s podporou ČSSD. Právě posledně jmenovaná strana zmíněné praktiky, v době kdy byla mimo vládní vliv na pražské radnici, hlasitě kritizovala.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama