Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.10.2014 13:30:00

Občané EU jako bojovníci Islámského státu

Občané EU jako bojovníci Islámského státu

Uplynulých patnáct let čelí svět hrozbám islámského fundamentalismu a terorismu. V posledních několika měsících je toto riziko spojováno především s takzvaným Islámským státem (ISIS).

 Islámský stát vznikl jako vedlejší produkt občanské války v Sýrii. Islámští fanatici podporovaní soukromými zdroji z muslimského světa během první poloviny roku 2014 zahájili ofenzivu v Iráku a prohlásili území, které mají pod kontrolou, za Islámský stát. Islámský stát je nebezpečný již díky svojí samotné existenci, která vede k prohloubení destabilizace regionu a hlavně díky bezprecedentnímu chování jeho bojovníků páchajících zločiny a vraždy.

Evropská unie a Spojené státy nyní čelí několika bezpečnostním výzvám. Jedná se zde totiž o skutečnou vojenskou hrozbu ze strany Islámského státu, jehož bojovníci se již pohybují v blízkosti hranic s Tureckem (hranic NATO). V tomto ohledu už Spojené státy podnikly určité kroky. Americká armáda provedla letecké nálety na vojenské pozice Islámského státu s cílem podpořit vzdorující Kurdy v Sýrii u hranic s Tureckem a pomoci pozemní protiofenzivě irácké armády.Podle slov Johna B. Bellingera, bývalého poradce prezidenta Spojených států, je současná situace řešitelná vzájemným ujasňováním pozic a společnou akcí EU a USA. V první polovině minulého desetiletí byla podle jeho slov Evropská unie více zaměřená na vnitřní bezpečnost a zdráhala se vojensky zasahovat. Poměrně velká pozornost je však nyní věnována tématu samotných bojovníků Islámského státu, z nichž někteří jsou občany Evropské unie a Spojených států.

Podle názoru Johna B. Bellingera je situace okolo mnohonárodnostního složení bojovníků Islámského státu velkým bezpečnostním rizikem a zároveň specifikem tohoto fundamentalistického hnutí. Což je skutečnost, která nutí Evropskou unii jednat.  Profesorka a předsedkyně institutu pro evropská studia na univerzitě Libre v Bruselu Anna Weyembregh je přesvědčena, že vzájemná spolupráce mezi EU a USA je důležitá především ve třech oblastech: vojenské (zásah proti Islámskému státu armádou), právní (postavit bojovníky Islámského státu mimo zákon) a administrativní (zavádění takzvaných "black listů"). Pro EU je otázka právní vymahatelnosti na občanech poměrně důležitým tématem. Beztrestný návrat občanů EU, kteří bojovali v milicích Islámského státu, tak nepřipadá v úvahu.Důležitým bodem spolupráce je proto nutnost zavedení propojené hraniční kontroly. Evropská unie a Spojené státy již pracují na systému, který by měl bojovníky Islámského státu identifikovat na hranicích a předat je spravedlnosti. Spolupráce EU a USA by tedy měla při postupu proti Islámskému státu nadále pokračovat tak, aby vedla k jeho úplnému zániku a potrestání všech zodpovědných osob.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama