Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.10.2014 7:10:25

V Kutné Hoře začal festival „Kutná hora, domov můj“

V Kutné Hoře začal festival „Kutná hora, domov můj“

V konferenčních prostorách hotelu „U kata“ začal v neděli 26. října festival „Kutná hora – domov můj, Kutná hora 19. století.“ Slavnostního zahájení se zúčastnil i radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

V konferenčních prostorách hotelu „U kata“ začal v neděli 26. října festival „Kutná hora – domov můj, Kutná hora 19. století.“ Slavnostního zahájení se zúčastnil i radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

„Kutnohoráci, ale i Středočeši, a celý náš národ, mohou být na Kutnou Horu hrdí, nejen na období od 13. do 17. století, ale i na Kutnou Horu 19. století. Město neodmyslitelně přispělo k našemu národnímu obrození, k němu patří jména jako Karel Havlíček Borovský. Josef Kajetán Tyl, Jan Erazim Vocel, Josef Jaroslav Štětka, František Stáně, Bedřich Pacák i Emanuel Viktor Voska. Nemůžeme opominout ani spolkový život - ostrostřelce, Sokol Vocel, ochotnický spolek a další.“ uvedl radní Štefek ve svém vystoupení.

Atmosféru výborně naladila vystoupení pěveckého souboru z Kutné Hory Freetet, který zapíval i obě sloky písně „Kde domov můj“ a vystoupení významného lékaře a chirurga Josefa Kouteckého. Nedělní program byl věnován i křtu knížky místní „Boženy Němcové“ Marie Vondrové – Fastrové „Paměti z Fastrova mlýna“, ukázky z knihy četli Zuzana Trnková a Otakar Fiala. Křest byl doprovázen i malou vernisáží ilustrací k vydání a autorským dokumentem Vladimíra Císaře právě o Fastrově mlýnu.

Festival pořádá organizační výbor v čele s panem Vladimírem Císařem, ve spolupráci s Českým muzeem stříbra a dalšími institucemi za podpory Středočeského kraje a dalších subjektů.

„Středočeský kraj věnuje Kutné Hoře značnou pozornost, doba národního obrození, Kutná Hora 19. století, byla v roce 2013 jedním z hlavních témat našeho Českého muzea stříbra, v Kamenném domě nabídlo expozici „Spolkový život a osobnosti Kutné Hory v 19. století“, na Hrádku „Kutná Hora v obrazech“, v rodném domě J. K. Tyla pak výstavu „Móda 19. století“, nechyběla ani výstava „Pivovary na Kutnohorsku“. i letos naše muzeum podpořilo tento festival a že i náš kraj poskytl ze svého fondového systému dotaci na akci.“ dodal radní Štefek.

Festival pokračuje až do středy 29. října.

V pondělí bude odhalena pamětní deska malířky a ilustrátorky Marie Fischerové Kvěchové na rodném domě v České ulici, odpoledne bude následovat vycházka po kutnohorských mlýnech s odborným výkladem. Večerní program je věnován Tylovi v podobě zábavného i naučného pořadu básníka, textaře, divadelníka a hudebníka Přemysla Ruta.

28. říjen bude zahájen komentovanou prohlídkou výstavy „Ševcovské řemeslo“ a vernisáží výstavy „Kutnohorští fotografové 19. století - Kutná Hora 19. století na pohlednicích“., následovat bude pořad „Obrazy z dějin Sokola kutnohorského“ a pořad věnovaný 180. výročí premiéry písně „Kde domov můj“.

Večer účastníky překvapí komponovaný pořad „Jak mohl vypadat 28. říjen jednoho roku v 19. století v Kutné Hoře.“, po celý den bude možné navštívit výstavu o J. Braunovi a F. Stáněm v Tylově památníku, navštívit objekty ČMS, a to za symbolické vstupné v rámci Dne Středočeského kraje či ochutnat některá jídla typická pro 19. století, která připraví restaurace hotelu U Kata.

Středeční program bude věnován přednáškám na téma „Kutná Hora v XIX. století“, Kongresový sál hotelu U Kata“ a slavnostnímu zakončení festivalu s vystoupením Lucie Zhory s jejími vlastními písněmi na slova kutnohorských básníků 19. Století.

Podrobný program naleznete třeba na stránkách města Kutná Hora: http://www.kutnahora.cz/index.php?sec=91&cid=91&aid=1950

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama