ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.10.2014 14:38:47

Ministerstvo školství chce po vzoru Kuřimi podpořit vznik technických školek

Ministerstvo školství chce po vzoru Kuřimi podpořit vznik technických školek

Na pracovní návštěvě jižní Moravy byl ve čtvrtek 23. října 2014 ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek, kterého doprovázel hejtman Michal Hašek.

Prvním bodem návštěvy bylo Kompetenční centrum INTEMAC v Kuřimi, jedno z inovačních center vybudovaných za podpory Jihomoravského kraje. „Přímo v Kompetenčním centru se pan ministr seznámil s pilotním projektem takzvané technické mateřské školky a technického vzdělávání vůbec, které připravuje Jihomoravský kraj. Po prezentaci projektu jsme se vypravili přímo do jedné z kuřimských mateřských škol. Zde jsme byli svědky takové technické výuky, kde se děti pokoušely o technické výkony a dovednosti. Ministra Chládka to oslovilo natolik, že se do této školky pozveme budoucí zájemce o tento způsob práce,“ řekl hejtman Michal Hašek.
Jak na následné tiskové konferenci uvedl ministr Marcel Chládek, školky by mohly na technické zaměření čerpat peníze ze dvou fondů ministerstva školství. Jeden je dostupný už letos, další ministerstvo spustí v příštím roce. Školky s technickým zaměřením by podle něj mohly vyřešit problém ubývajících zájemců o učňovské obory. "Těžko přesvědčujeme děti v základních nebo středních školách, aby se věnovaly technickým oborům. Pokud je ale už odmalička naučíme pracovat s vrtačkou nebo zatlouct hřebík, vytvoří si k tomu vztah a rozhodnou se pro studium podobných oborů samy. Připravujeme fond, který pracovně nazývám 3+3+3. V rámci něj dá ministerstvo tři miliony, kraj přidá tři miliony a podnikatelé z kraje tři miliony, přičemž celková devítimilionová částka poslouží právě na podporu růstu technického a přírodovědného vzdělávání nejen v mateřských školách, ale také v ostatních stupních školství od základních škol až po vysoké," uvedl Chládek. Kromě zavedení technických mateřských škol je možné peníze použít například na obnovu dílen v základních školách.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama