ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.10.2014 14:40:25

Hasiči a záchranka na jižní Moravě propojili své integrované systémy

Hasiči a záchranka na jižní Moravě propojili své integrované systémy

Operační střediska zdravotní záchranné služby a hasičského záchranného sboru pomohla propojit od letošního září technologie GINA od mladé brněnské firmy z Jihomoravského inovačního centra.

Díky speciálnímu softwaru mohou mezi sebou hasiči a záchranáři ve chvílích, kdy vyjíždějí k událostem společně, sdílet aktuální informace o zásahu. Koordinační technologie snižuje dojezdové časy ve třetině případů a výrazně ulevuje rádiovým kanálům, které složky integrovaného systému používají ke komunikaci.
Projekt propojení operátorů navázal na loňské zavedení výjezdových tabletů GINA do hasičských vozů. Díky nim si mohly jednotky okamžitě předávat informace o průběhu zásahu, efektivně komunikovat s vlastním střediskem a přijímat od něj nejnovější informace. Od září tohoto roku jsou sdílené informace k dispozici i zdravotnické záchranné službě, díky vytvoření softwarového rozhraní mezi operačním střediskem hasičů a záchranky. Před nasazením systému se střediska informovala jen o zapojených vozidlech a v případě potřeby si dispečeři další informace sdělovali přes telefony.
„Jihomoravský kraj podporuje mladé inovativní firmy, jsem pyšný na to, že během stavu nebezpečí v uplynulých týdnech systém GINA fungoval a usnadňoval práci jednotlivým složkám Integrovaného záchranného systému. Budu propagátorem systému GINA prostřednictvím Asociace krajů mezi hejtmany ostatních krajů České republiky, ale také směrem k ministrovi vnitra a představitelům regionů v okolních státech. Do budoucna uvažujeme o tom, že tímto systémem byly vybaveny některé jednotky sborů dobrovolných hasičů,“ uvedl na tiskové konferenci 23. října 2014 hejtman Michal Hašek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama