Strana Práv Občanů ZEMANOVCI

  • SPOZ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.11.2014 12:10:00

Keremidský (SPO): Podporujeme přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů

Keremidský (SPO): Podporujeme přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů

I když se v současnosti řada politiků zaklíná prvky přímé demokracie, Strana Práv Občanů pod vedením tehdejšího svého celostátního lídra a předsedy strany Miloše Zemana, nabídla již v parlamentních volbách na jaře 2010 jednu ze změn volebního zákona.

Přímou volbu starostů, primátorů, hejtmanů a prezidenta.

Posledně zmiňovanou změnu se nám podařilo prosadit i díky velké petiční akci SPO z léta 2011. Výsledek této změny byla první přímá volba prezidenta České republiky v lednu 2013.

Před několika týdny skončily volby do obecních zastupitelstev. Způsoby povolebních vyjednávání v obcích a městech, tak jak se dostávají postupně na veřejnost, stále častěji ukazují na správnost našeho návrhu týkající se přímé volby starostů a primátorů. Mnohdy se totiž stává, že vítěz voleb je vytlačen z pozice vedení města či obce, starostou se stává méně úspěšný kandidát a dochází tak k faktickému znevážení hlasu voličů. Při přímé volbě starostů a primátorů by se nejvyšším představitelem obce stal skutečně politik s největším počtem hlasů a nikoli ten, který vzejde ze zákulisního vyjednávání. Podobně se volí např. starosta či primátor i na Slovensku a zkušenost našich východních sousedů říká, že je to pozitivní změna k vyšší účasti občanů na dění v obci.

Někteří kritici namítají, že přitom může nastat situace, kdy přímo zvolený starosta či primátor má proti sobě jinak politicky zabarvenou většinu v zastupitelstvu, z čehož mohou vznikat problémy. Nemyslím si to, základním pilířem demokracie by totiž mělo být umění dohodnout se a vyslyšet přitom vůli voličů. Navíc by se tomuto problému dalo zabránit dle návrhu Strany Práv Občanů ustanovením, že přímo zvoleným starostou či primátorem by byl ten, kdo získá nejvíce hlasů na vítězné kandidátce.

V každém případě, ať by zákonná úprava byla schválena v jakémkoliv znění, přispěla by ke zlepšení politické kultury v našich městech a obcích. Stejný způsob volby SPO prosazuje i pro krajské volby, které se uskuteční na podzim roku 2016 a kdy prosazujeme přímou volbu hejtmanů jednotlivých krajů.

Marian Keremidský, předseda jihomoravské krajské organizace a místopředseda Strany Práv Občanů

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama