Ing. Petr Mach, Ph.D.

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.11.2014 21:22:00

Náš stát nehorázně selhal

Náš stát nehorázně selhal

Europoslanci Petr Mach (Svobodní) a Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) se aktivně zapojili do pomoci na záchranu českých dětí neoprávněně zadržovaných v Norsku.

Každý už přispěl 13 tis. Kč na transparentní účet, kde probíhá finanční sbírka pro matku odebraných dětí. Účet byl založen v pátek 7. 11. 2014 a bude využit na soudní a potřebné výlohy v této kauze, zejména na platby za (drahé) norské advokáty.

„Náš stát v této věci nehorázně selhal. Snažíme se teď paní Michalákové pomoci dostat její děti zpět. Norské úřady musí vidět, že nám není osud malých českých občanů lhostejný a že nemůžou jen tak brát děti od rodin,“ zdůraznil dnes Petr Mach.

Co se stalo

Rodině Michalákových byly odebráni synové Denis a David norskými úřady komunitní péče o děti v březnu 2011, a to pro (zřejmě účelově smyšlené) podezření, které bylo následně jednoznačně vyvráceno. Děti jsou však stále odděleně umístěné do pěstounské péče (matce je v podstatě znemožněno se s nimi vídat) a úřady je odmítají vydat jejich rodičům, ani jiným jejich blízkým příbuzným, kteří se o ně mohou starat v ČR. Obě děti přitom mají stále české občanství i české pasy!

Více o celé kauze zde

Transparentní účetzde

„Děkujeme všem, kteří přispějí jakoukoliv částkou na pomoc pro české děti,“ dodává Petr Mach, který ještě hodlá společně s kolegou Tomášem Zdechovským obejít další europoslance a požádat je o finanční i politickou podporu v této věci.

Výzva české vládě

Pomoc českým občanům v zahraničí je základní funkcí státu, zejména pokud je třeba aktivní snahy o jejich repatriaci, pokud je bezdůvodně zadržují cizí státní orgány. Diplomatický sbor České republiky nesmí spoléhat na pomoc EU a musí vykonávat suverénní zahraniční politiku.

Strana svobodných občanů proto už před týdnem důrazně vyzvala českou vládu, aby podnikla veškeré kroky nutné pro repatriaci v Norsku zadržovaných českých občanů Denise a Davida Michalákových. „Věříme, že vláda neupřednostní peníze z Norských fondů před pomocí v cizině bezdůvodně zadržovaným občanům ČR,“ uvedli Svobodní ve své výzvě dne 5. 11.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama