RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.08.2010 11:45:00

V resortu obrany začínají zásadní změny

V resortu obrany začínají zásadní změny

Za zásadní úkol nyní považuji posílení důvěryhodnosti ministerstva a Armády ČR.

U příležitosti návštěvy předsedy vlády Petra Nečase na Ministerstvu obrany ČR byla v úterý 3. srpna svolána tisková konference za účasti ministra obrany Alexandra Vondry a náčelníka Generálního štábu AČR armádního generála Vlastimila Picka.

„Změny na Ministerstvu obrany a v Armádě České republiky, na kterých bude pracovat Alexandr Vondra, mají moji jednoznačnou podporu. Kroky, které ministr Vondra připravuje, směřují k větší transparentnosti a dramatickému zmenšení prostoru pro korupci v resortu," řekl premiér. "Považuji za zásadní, aby resort obrany ztratil pověst jakési pomyslné dojné krávy, ze které lze odsávat finanční prostředky daňových poplatníků." Uvedl také, že pokládá za důležité, aby se pracovalo s tím nejcennějším, čím resort obrany disponuje, což jsou vzdělaní, kompetentní a kvalifikovaní lidé a vojenští odborníci. Za klíčové považuje vypracování dvou koncepčních dokumentů - kvalitního kariérního řádu, jenž bude počítat s lidským potenciálem, a vytvoření tzv. Bílé knihy, která bude definovat dlouhodobou strategii rozvoje ozbrojených sil.

Ministr obrany Alexandr Vondra médiím představil nové tváře ve vedení resortu. Michael Hrbata, který byl minulý týden jmenován náměstkem, bude mít na starosti personální agendu včetně přípravy kariérního řádu, dále oblast vojenského vzdělávání a armádní vrcholový sport. František Nadymáček byl pověřen řízením Úřadu pro dohled nad akvizicemi, který převzal po odvolaném Romanu Hoštovi. Podplukovník Pavel Bulant se stává ředitelem Kabinetu ministra obrany.

„Za naprosto zásadní úkol v tuto chvíli považuji posílení důvěryhodnosti Ministerstva obrany a Armády České republiky. Korupce v resortu obrany je dlouhodobý systémový problém, který sahá do poloviny devadesátých let. Práce to nebude jednoduchá, ale jsem pevně odhodlán udělat vše pro to, aby celkový akviziční systém byl uveden do pořádku a nakládání s veřejnými prostředky bylo efektivní a transparentní," uvedl Alexandr Vondra.

Vyjádřil se také k otázce vytvoření Bílé knihy: „Koncem srpna připravuji jmenování skupiny odborníků, kteří budou dohlížet nad touto prací. Chtěl bych, aby to byli zástupci z resortu i mimo resort, zástupci z řad vojáků i civilistů a předpokládám, že předsedou této skupiny bude bývalý ministr obrany Jiří Šedivý."

Ministr obrany otevřel rovněž otázku 350 lidí, kteří v minulosti pracovali pro Vojenské zpravodajství a nyní se ocitli na webové stránce Ústavu pro studium totalitních režimů: „Chci říci, že to považuji za následek chyby začátku devadesátých let, kdy se české politické reprezentaci nepodařilo systémově vyrovnat s lidmi, kteří v této oblasti za totality působili." Zdůraznil, že činnost Vojenského zpravodajství má jeho plnou důvěru. O této problematice ministr Vondra dnes před tiskovou konferencí hovořil také s ředitelem Vojenského zpravodajství generálporučíkem Ondrejem Páleníkem. Ten ho ubezpečil, že současná mediální kauza v žádném případě neznamená, že by kdokoliv z těch, jejichž jména byla na webu zveřejněna, měl s aktuální činností Vojenského zpravodajství něco společného.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama