Mgr. Jana Pastuchová

  • ANO 2011
  • Liberecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.11.2014 20:40:29

Vyjádření Hnutí ANO Jablonec nad Nisou k ukončení koaliční smlouvy

Vyjádření Hnutí ANO Jablonec nad Nisou k ukončení koaliční smlouvy

Stojím za slovy naší předsedkyně, každá mince má dvě strany. Kvůli Hnutí ANO se původní koalice v Jablonci nad Nisou rozhodně nerozpadla.

Respektujeme rozhodnutí našich dnes již bývalých koaličních partnerů ČSSD, Změna pro Jablonec a Nová budoucnost pro Jablonec o odstoupení od koaliční smlouvy, kterou jsme podepsali 21. října 2014. Souhlasíme s tím, že jsme se postupem času dostali do fáze, kdy pokračování takové spolupráce nebylo možné. Jako Hnutí ANO však spatřujeme příčiny této patové situace v něčem jiném, než uvádějí výše uvedené politické strany a hnutí, a nesouhlasíme s tím, že konec koalice zapříčinilo Hnutí ANO.

Hnutí ANO v Jablonci nad Nisou se zúčastnilo komunálních voleb poprvé a hned s velikým úspěchem. V základních prioritách těsně po volbách jsme se s partnery shodli, v detailech jsme ale začali nacházet nepřijatelné rozpory. Jako nováček na regionální politické scéně jsme byli v jisté nevýhodě, která pramenila mimo jiné z toho, že v naší členské základně nemáme tzv. přeběhlíky a nenecháváme se ovlivňovat starými zavedenými strukturami, jejichž zákulisní tlaky byly v mnoha ohledech znát. Toho samozřejmě nelitujeme, ale jsme na to hrdí. Naším cílem nebylo získání lukrativních postů, ale nastavení vedení magistrátu tak, abychom mohli plnit program, na základě kterého jsme dostali mandát od voličů. Jednání ale mnohdy troskotala na konkrétních lidech, o jejichž odbornosti a kompetencích jsme pochybovali. Na tomto základě jsme po týdnech jednání dospěli k názoru, že se nenecháme od svých „partnerů“ vydírat, nebudeme dělit funkce ve prospěch konkrétních jednotlivců a nebudeme souhlasit s opatřeními, která jsou v rozporu s naším programem.

Co se týče vyjádření, která nás osočují z porušování koaliční smlouvy a jednání s „konkurenty“. Vždy jsme tvrdili, že jsme stále otevřeni diskuzím se všemi s tím, že naši koaliční partneři mají logicky přednost, ale nenecháme je s námi manipulovat. I po rozchodu se Změnou pro Jablonec v minulém týdnu jsme stále byli nakloněni tomu, abychom si poněkud zbrklá veřejná prohlášení vysvětlili a zkusili znovu nastartovat spolupráci, jak se říká vyčistit stůl. V době takového setkání dne 18. listopadu 2014 nám ale ČSSD a Nová budoucnost pro Jablonec oznámily, že s námi ukončují spolupráci. Obratem přišla zpráva o koalici těchto stran s ODS, TOP 09 a Domovem nad Nisou. Kdo se s kým stýkal za zády koaličních partnerů, je tedy otázkou. Je s podivem, že bylo lehčí uzavřít koalici s těmi, od kterých se naši původní partneři veřejně distancovali, než se dohodnout na několika personálních opatřeních, aby důvěra mezi námi zůstala zachována.

Bez ohledu na výše uvedené přejeme Statutárnímu městu Jablonec nad Nisou do příštích čtyř let jen to nejlepší. Máme ovšem obavu, že mu nově vzniklá koalice nepřinese takovou změnu, kterou potřebuje. Pro naše voliče budeme v každém případě pracovat v opozici se stejným nasazením, jako kdybychom byli ve vedení magistrátu. Není to ta lehčí cesta, ale popereme se s tím.

V Jablonci nad Nisou dne 20. listopadu 2014

Renata Sotáková, předsedkyně Oblastní organizace Jablonec nad Nisou

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama