PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.11.2014 14:57:23

Miloš Zeman čtvrtstoletí poté

Miloš Zeman čtvrtstoletí poté

Je opravdu tak špatným prezidentem?

                  Oba jsme byli na Albertově 17. listopadu 1989. Oba jsme prošli Federálním shromážděním. Já jsem zůstal komunistou, on přivedl do vlády do té doby skomírající sociální demokracii. S ní se rozešel a dnes je díky lidovému hlasování českým prezidentem. Je mnoho důvodů, proč ho kritizuji, ale za realistické výroky vůči Kubě, Číně nebo Rusku ho kritizovat nehodlám. Proč bychom měli přispívat na změnu režimu v těchto zemích? Aby se hoši z Miami cítili komfortně? Pokud jde o Tibet, Zeman má pravdu, bez cizí (tedy čínské) pomoci se Tibet do 21. století nedostane. Ano, do roku 1951 tam bylo nevolnictví.  Největší český tibetolog Josef Kolmaš řekl, že my z venku do čínsko-tibetských vztahů nevidíme a musíme věřit tomu, že ty dva staré kulturní národy k sobě najdou cestu. 
                  Jde-li o Rusko, nevidím nic špatného na pozvání Putina do Osvětimi. Nevidím nic závadného na tom, že Zeman hledá společné ekonomické zájmy. Proč by měl sekundovat každé americké blbosti? On se nám ten svět totiž za čtvrt století změnil. Havel je nenávratně odbytá minulost a jeho umělecká busta na Kapitolu v Americe na tom nic nezmění. 
                   Havlisté podporovaní médii mají stále menší podporu veřejnosti. O to jsou agresivnější. Vůči Zemanovi vystupují jako 99 pragováků (mladé ročníky si jistě najdou, na co narážím) a možná že pošlou i zvací dopis. Adresáta už mají. Je to Náradní nadace pro demokracii (National Endowment for Democracy) a její šéf Carl Gershman. Ten je na Zemana velmi rozzloben, protože se podle něj české vedení odklání od hodnot svobody a demokracie. Že se ale těm Američanům vývoz demokracie daří! Pohleďme třeba na arabský svět. To jsou výsledky! Nebo Ukrajina. Od začátku roku pokles HDP o 22% a úplný ekonomický rozvrat s triumfem oligarchů. Máme snad být spokojeni, že v žebříčku oligarchů Kolomojskij přeskočil Achmetova? Američané mají patrně o činnosti našeho prezidenta jiné představy a vyhovoval by jim někdo jiný. Osobně si myslím, že jejich kůň bude Andrej Babiš, který se do výšin politiky dostal podle receptu amerických poradců. Babiš by mohl podpořit prosazení geneticky modifikovaných potravin na český trh, čímž by se narušil dosavadní jednotný odpor EU proti této novince z USA.
                   Zeman má určitý politický instinkt, který není úplně špatný. Když se podívá na efektivitu sankcí a vidí zranitelnost Západní Evropy, může dojít k názoru, že by ke změně režimu v Rusku (podle zákona 2277, o kterém jsem už psal) mohlo dojít až poté, co se začnou pokládat vlády v Západní Evropě.  Příkladem je třeba Belgie. Protesty proti rozpočtovým škrtům pravicové vlády vyhnaly do ulic obrovské davy lidí; v centru Bruselu opakovaně demonstrovalo 120-130 tisíc lidí. 24. listopadu mají být protesty znovu. O nestabilitě Jižní Evropy je zbytečné mluvit. To o čem mluvím, není vůbec nereálný scénář. 
                   Obchod USA s Ruskem dělá asi jen 3 miliardy USD. Bez evropského klacku je jejich tlak málo účinný. Opakuji znovu, Vladimír Putin není můj šálek čaje. Ale nemám rád ani aroganci, ani šílenství opojení mocí. Ať se nám Američané do našich věcí nemíchají. Brzy budou tak populární, jako Sověti po srpnu 1968. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 4 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama