Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.11.2014 15:47:32

Jak vysoký by měl být plat českého poslance?

Jak vysoký by měl být plat českého poslance?

V současné době se rozhořela mezi lidmi kritická debata o tom, že si naši poslanci chtějí nehorázně navýšit své platy.

Kritické reakce velmi dobře chápu, jelikož i podle mého názoru je navýšení o 14% dosti vysoké, ale zcela jistě nemůže být poslanecký plat stále zmrazen a jeho výše musí mít hodnotu odpovídající tak vysoké zákonodárné funkci. Poslanec nemůže mít ze zištných důvodů plat jako jakýkoli manažer středně velké společnosti, jelikož by byl lehce zkorumpovatelný.

Občané v té kritice mluví o tom, že si naši mocipáni zvýšili plat o cca 8.000,-Kč, ale v současné době to ještě není pravda, jelikož je to zatím jen návrh, který prošel v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR pouze v prvním čtení a ještě se o tom bude debatovat, takže ve skutečnosti může být navýšená částka úplně jiná. Nehledě na to, že pokud by se tato debata neotevřela, navýšil by se plat poslanců od 1.1.2015 o necelou čtvrtinu a to už by byla vůbec neúměrná částka.

Pokud bych se měl já osobně vyjádřit o hodnotě navýšení, musím dát tentokráte za pravdu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi. S jeho návrhem navýšení o 3,5% souhlasím a byl by to podle mého názoru velice dobrý kompromis.

Mě na tom všem spíše velice mrzí to, že ti kteří poslance kritizují, si vůbec neuvědomují, že mnohem větším problémem jsou platy manažerů státních firem (ČEZ, ČD, VZP, ČSA, ŘSD, Dopravní podnik hlavního města Prahy a mnoho dalších), které dosahují závratných výšek a jsou o hodně vyšší než poslanecké. I náměstci manažerů takových společností, kterých je nespočet, mají větší platy než poslanci. Tam by mělo dojít k rozsáhlé redukci, jelikož těmto lidem, jak se lidově říká „létají pečení holubi do huby“.

O těchto platech se málo mluví a jedním příkladem za všechny je kauza přítelkyně předsedy poslaneckého klubu ANO vlastně NE, nebude líp Jaroslava Faltýnka Lenky Linhartové. Ta ještě před nedávnem vedla oddělení marketingu u Českých drah. Když se začalo spekulovat o to, že je ve střetu zájmů, musela ukončit svůj pracovní poměr. Co se ale nestalo. Vzápětí její agentura získala údajně zakázku na odbornou činnost externí smlouvou na propagaci železnic za 95 tisíc korun měsíčně. V té době byl šéfem drah bývalý manažer Agrofertu Daniel Kurucz. Jaroslav Faltýnek na to prý řekl, že se o práci se svou přítelkyní nebaví a o smlouvě její firmy s ČD nic neví, čemuž jsem se musel od srdce zasmát.

Toto jsou kauzy a platy, na které bychom měli upozorňovat a neustále je kritizovat, jenže ty nejsou moc vidět a málo se o nich ví.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama