ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.11.2014 15:39:27

Kraj vyhlásil novou soutěž na vybavení Veigertovského domu v Kolíně

 Kraj vyhlásil novou soutěž na vybavení Veigertovského domu v Kolíně

Veigertovský dům, hlavní budova Regionálního muzea v Kolíně, by se měl otevřít na konci léta 2015.

Středočeský kraj vyhlásil novou veřejnou zakázku na vnitřní vybavení domu s předpokládanou cenou 24,43 milionu korun. V pondělí 24. listopadu 2014 to schválila Rada kraje.

Původní zakázka za necelých 16 milionů korun byla zrušena, protože žádná firma nepodala nabídku. Rekonstrukce této vzácné historické památky na kolínském Karlově náměstí začala na konci července. „Doufám, že muzeum v Kolíně využije ještě konec letní turistické sezóny v příštím roce. Kraj pro to udělá maximum,“ uvedl středočeský hejtman Miloš Petera.

V rámci projektu bude znovuobnovena funkce Veigertovského domu – muzeum, ve kterém budou vytvořeny expozice, zázemí pro pracovníky muzea, depozitáře. V domě bude také městské informační centrum. „Muzeum je v současné době rozloženo na 13 místech na Kolínsku a velkou část sbírek i depozitářů má v nevyhovujících podmínkách,“ vysvětlil náměstek Marek Semerád.

Rozlehlý měšťanský Veigertovský dům má kořeny v druhé polovině 13. století. V letech 1494 - 1499 byl jeho majitelem Jakub Krčín starší z Jelčan, děd slavného rybníkáře. V první třetině 18. století dům přešel do vlastnictví úředníka a pozdějšího správce radovesnického panství Pavla Samuelise, který dům přestavěl do barokního stylu. V letech 1757 - 1858 byl majetkem rodiny Veigertů. Do pozdně klasicistní podoby ho přestavěl v druhé polovině 19. století obchodník Josef Turnau. Po uzavření domu na začátku 90. let 20. století bránily jeho rozvoji restituční spory, které kraj vyřešil odkupem menšinového podílu v roce 2013. 

Projekt je spolufinancován z Regionálního operačního programu Střední Čechy. Náklady na celkovou opravu muzea jsou 133 milionů korun. „Stavební práce na budově pokračují podle harmonogramu a mají být hotové na konci dubna 2015,“ doplnil radní pro kulturu Zdeněk Štefek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama